Foto: Yannis Vlamos

Vetenskap i fokus på Bildmuseet i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Mörk materia, mörk energi och svarta hål. Vetenskap står i fokus i Bildmuseet i Umeås nya stora internationella utställning: Entangle/Konst och fysik. Kurator är Ariane Koek – grundare av konstprogrammet vid det europeiska partikelfysiklaboratoriet CERN.

– Konst och vetenskap är hett just nu. Det finns många olika angreppsvinklar. Jag väljer att rikta in mig på krockar mellan konstnärer och forskare så att de lär sig lite om varandras synsätt, säger Ariane Koek, utställningens kurator och grundare av konstprogrammet vid det europeiska partikelfysiklaboratoriet CERN, där många av utställningens konstnärer gått.

”Finns bara i vårt huvud”

Entangle består av måleri, installation, mode, skulptur, film, digital konst och fotografi inspirerad av vetenskapen. Den tyska konstnären Julius von Bismarck återkommer ständigt till vetenskapliga frågor och fysik i sin konst. I ett verk har han hängt upp ett bord och en stol som roterar i luften.

– Ser ni det imaginära gummibandet mellan dem? Det är förhållandet mellan två objekt i rörelse. Det finns bara i vårt huvud. Jag vill se hur vi uppfattar vår miljö och vad vi hittar på för att förstå den, säger Julius von Bismarck.

Frankenstein och Darwin

Den polska konstnären Goshka Macuga har sammanfogat skulpterade huvuden av kända vetenskapskvinnor och -män och litterära figurer som Frankenstein likt molekyler. Verket heter International Institute of Intellectual Co-operation.

– Det är en betraktelse över diskussionerna kring mänsklighetens framtid och berör våra minnen, säger Goshka Macuga.

Forskare på plats

Till utställningen har även fysiker medverkat, exempelvis en teoretisk kosmolog som bidragit med en ekvation. Subodh Patil ser många likheter mellan konstnärer och forskare. Och han ser stora möjligheter i arbetet dem emellan.

– Man har en egen vokabulär, matematiken, kring estetik. Ibland tänker jag: ”Wow!” Jag vill dela med mig av det här till fler än mina forskarkollegor. Så den här utställningen fungerar som en ventil, säger Subodh Patil, teoretisk kosmolog.

Utställningen Entangle / Konst och fysik pågår fram till 14 april.

Mörk materia och mörk energi?

Mörk materia utgör en fjärdedel av universums innehåll och är den vanligaste beståndsdelen i de flesta galaxer. Det är materia i universum som inte sänder ut mätbara mängder ljus eller radiostrålning och därför inte kan observeras direkt. Mörk materia skiljs från mörk energi, som har helt andra egenskaper.

Mörk energi är i kosmologi en föreslagen energiform som är jämnt utspridd i hela universum och vars tyngdkraft, till skillnad mot vanliga energiformer, verkar frånstötande i stället för tilldragande.

Svart hål är en hypotetisk himlakropp med ett så starkt gravitationsfält att varken strålning eller materia kan lämna den.

Källa: Nationalencyklopedin.se 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.