Kritik mot SVT efter utebliven migrationsdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagens Morgonstudion satt både Maria Malmer Stenergard (M) och migrationsminister Morgan Johansson (S) i Morgonstudion för att prata om de brutna migrationsförhandlnigarna. Men någon debatt blev det inte, något som väckt stark kritik mot SVT.

– Finns det några förhandlingar som Moderaterna inte lämnat de senaste åren?, frågade Morgan Johansson i SVT Morgonstudion under tisdagen, men frågan blev retorisk, för justitie- och migrationsministern hade på förhand sagt att han inte tänkte debattera med Moderaternas migration- och socialförsäkringspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Att SVT gick med på att låta båda parter sitta vid samma bord i sändning utan att debattera har kritiserats, bland annat på Twitter och av Malmer Stenergard.

– Det kändes helt bisarrt att sitta mittemot varandra och inte få debattera. Sveriges statsbärande parti vägrar diskutera en av de viktigaste frågorna, säger Maria Malmer Stenergard till Aftonbladet.

Stort intresse

Judit Ek, tf ansvarig utgivare säger att man i Morgonstudion var öppen med att Johansson ställt upp på en villkorad intervjuad.

– Vi var transparenta med att han ställt ett villkor, men det blir märkligt när man ser att de sitter mittemot varandra och inte svarar direkt, utan talar om varandra, säger hon.

Varför valde man att gå med på det villkoret?

– Därför att Morgan Johansson är migrationsminister. Det fanns ett stort allmänintresse om vad han hade att säga om den brutna uppgörelsen, att höra honom, vad han hade att säga.

Bakgrunden är de brutna migrationsförhandlingarna mellan regeringen och och Moderaterna, som rapporterades under måndagen.

Socialdemokraterna: ”Naturligt”

Morgan Johansson pressekrerare Adriana Haxhimustafa skriver i ett mejl till Kulturnyheterna:

”Morgan Johansson blev inbjuden till ett samtal med Ulf Kristersson (M) för att prata om de brutna förhandlingarna. Ulf Kristersson valde emellertid att inte ställa upp. 

När det gäller debatt om den parlamentariska kommitténs arbete, så sitter ju Morgan Johansson inte i kommittén. Det naturliga är att sådana debatter förs av de partiföreträdare som sitter i och har direkt insyn i kommittéarbetet.”

Kulturnyheterna söker Maria Malmer Stenergard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.