Finansministern Magdalena Andersson (S). Foto: TT

Kultursatsning på att utbilda nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

En del av satsningen på nyanlända som regeringen presenterade i vårbudgeten i dag ska gå till folkbildning.

Idag lämnade finansministern Magdalena Andersson (S) över regeringens ekonomiska vårproposition till riksdagen. Regeringen kallar budgeten ”Samhällsbygget – ansvar, trygghet och utveckling” och menar att det rådande omvärldsläget och etableringen av nyanlända kräver extra insatser. Detta ger avtryck i vårbudgeten där drygt 500 miljoner kommer att satsas på insatser för nyanlända, något som även syns i kulturbudgeten.

”Vår inriktning är att prioritera det gemensamma samhällsbygget framför stora skattesänkningar och nedskärningar.” skriver Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP) och Ulla Andersson (V) i en debatt-artikel i DN i dag.

Vårbudgeten 2016

Liten ökning av kulturbudgeten

Av satsningen på 500 miljoner ligger 97 miljoner inom kulturbudgeten, under rubriken ”särskilda insatser inom folkbildningen”. Det är en uppräkning från tidigare 50 miljoner kronor.

72 miljoner kronor kommer att gå till Folkbildningsrådet för ”Svenska från dag ett”.  En satsning som ska göra att asylsökande och nyanlända ska få möjlighet att få kunskap om det svenska samhället och lära sig svenska, ett förslag som regeringen presenterade i juli 2015.

Även Folkhögskolorna föreslås få ett tillskott på 25 miljoner kronor i samma syfte – att stärka nyanländas kunskaper i svenska språket.

Ökningen tillförs kulturbudgeten och pengarna kommer från migrationsområdet.

Tillskott för biblioteken

Kulturdepartementets förslag, från förra veckan, om ett uttökat stöd till landets bibliotek finns med i dagens budget. Biblioteken får 10,5 miljoner kronor extra för att stötta upp sin verksamhet. Det rör sig alltså inte om något nytt uppdrag för bibliotekens del.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2016

Mer i ämnet