Medieexperten Olle Lidbom tror att den fällande domen mot Mordpodden kan förändra poddbranschen. Foto: SVT

Medieexperten om domen mot Mordpodden: ”Kan förändra poddbranschen”

Uppdaterad
Publicerad

Idag fälldes den populära true crime-podden Mordpodden i tingsrätten för att ha plagierat delar av Lars Ohlsons bok Kakelugnsmordet. Medieexperten Olle Lidbom tror att domen kan förändra poddbranschen.

– Som poddare måste du ha koll på upphovsrätten. Med den här domen är det tydligt att podden måste inkluderas i mediebranschen, säger medieexperten Olle Lidbom.

2017 anmälde författaren Lars Ohlson Mordpodden för plagiat. Enligt Lars Ohlson byggde ett av poddens avsnitt på uppgifter som var unika för hans bok Kakelugnsmordet och han menade att Mordpodden plagierade hans bok vid sammanlagt 80 tillfällen.

”Man blir inte direkt imponerad av åklagaren”

Fallet togs upp i Stockholms tingsrätt för två veckor sedan, och under fredagen kom beskedet att Mordpodden fälls för upphovsrättsintrång. Men det är bara poddens ena upphovsperson, Amanda Karlsson, som döms då det enligt domstolen är hon som har producerat det omstridda avsnittet. Hon döms till böter och Linnéa Bohlin, Mordpoddens andra upphovsperson, frikänns helt.

– Jag är inte helt överraskad även om det är sensationellt att en av dem går fria. Man blir inte direkt imponerad av åklagaren, säger författaren Lars Ohlsson.

Domen höjer kraven på distibutörerna

Medieexperten Olle Lidbom, som bland annat driver mediepodden, tror att domen mot Mordpodden kan få konsekvenser för hela poddbranschen.

– Det finns ju många stora distributörer som har betraktat det här på ett ganska otraditionellt sätt. Man har inte brytt sig så mycket om innehållet och inte ställt så höga krav på poddarna man tar in i sitt distributionsnätverk. Den här domen höjer kraven på dem, säger han.

Mordpoddens distributör Bauer Media har tidigare skrivit i ett mejl till Kulturnyheterna att de och Mordpodden tog ”ett gemensamt beslut att omedelbart avpublicera avsnittet” när de nåddes av Lars Ohlsons kritik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poddgranskningen

Mer i ämnet