Utrikesminister Margot Wallström (S) kritiseras av Centerpartiets utrikespolitiskt talesperson Kerstin Lundgren Foto: TT

Kritiken mot regeringen: ”Väldigt tyst och senfärdig”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen borde göra mer för den svenska journalisten Hamza Yalcin, som greps i Spanien misstänkt för terrorbrott. Det säger Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren till Kulturnyheterna.

Det var i förra veckan som journalisten Hamza Yalcin, bosatt i Halmstad, greps under sin semester i Barcelona. Hamza Yalcin har bland annat skrivit regimkritiska artiklar mot Turkiets president Erdogan. Han har bott i Sverige i 30 år och visste inte att han var efterlyst via Interpol för sitt forna hemland Turkiets räkning.

LÄS MER: Fängslade svenskens egna ord

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill inte kommentera fallet för Kulturnyheterna, Hon hänvisar till ett skriftligt uttalande på regeringens hemsida där hon bland annat skriver att ”allt det vi gör syns inte utåt”, och ”det som avgör vad vi gör och säger är hela tiden vad vi tror gagnar varje fall bäst.”

Halmstadbo fängslad i Spanien

Kommentaren är för vag, tycker Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren.

– Regeringen är väldigt tyst och väldigt senfärdig i sitt agerande. Tyskland har ju krävt mycket tydligare att Erdogan och Turkiet friger personer och vi måste naturligtvis vara lika tydliga, säger hon.

LÄS MER: Gripandet är politiskt motiverat

Reportrar utan gränser har kommenterat gripandet av Hamza Yalcin och menar att det är ett försök från Erdogan att förlänga sin makt utanför landets gränser och Interpols agerande har kritiserats på flera håll.

– Jag trodde att de skulle släppa mig. Jag trodde inte att Spanien skulle ta det på allvar och jag blev mycket ledsen, sa den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin när hans familj nådde honom på telefon under tisdagen.

LÄS MER: ”Erdogan exporterar sitt yttrandefrihetsförbud”

I samtalet med sin familj berättade han också att ingen svensk myndighet hittills har kontaktat honom i fängelset och att han inte heller har fått träffa sin advokat. 

– Det här måste vi få ett slut på, vi måste agera i EU för att Interpol ser över sin modell med röd flagg. För att säkra att människor, journalister, aktivister för mänskliga rättigheter och andra inte råkar illa ut så som nu sker, säger Kerstin Lundgren.

Gör regeringen tillräckligt för att Hamza Yalcin ska släppas nu?

– Jag har inte sett att regeringen har gjort något, så då måste man väl bara utgå ifrån att de inte gör tillräckligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstadbo fängslad i Spanien

Mer i ämnet