Foto: Stina Stjernkvist/TT

Åkesson avböjer all medverkan i SVT under valet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT tog avstånd från ett av SD-ledaren Jimmie Åkessons uttalanden under fredagens slutdebatt beslutar nu partiet att Jimmie Åkesson ställer in all medverkan i SVT under lördagen och söndagen, uppger partiet i ett pressmeddelande.

Anledningen till Sverigedemokraternas beslut är enligt partiet att SVT under lördagen felaktigt citerat Jimmie Åkesson.

– Jag tycker det är ett tråkigt beslut av Sverigedemokraterna som är ett av de större partierna. De är välkomna precis som alla andra partierna att delta i SVT:s valvaka. Jag kan bara beklaga att de har tagit ett sådant beslut, säger Eva Landahl, programchef och tidigare ansvarig utgivare för SVT:s rikssända valprogram.

– Det är viktigt att vi kan ställa frågor till SD, att väljarna får höra vad han har att säga.

Angående Jimmie Åkessons uttalande håller Eva Landahl fast vid beslutet att ta avstånd.

– Jag bedömer att det var ett uttalande som vi behövde markera mot enligt demokratiparagrafen, säger hon.

Byte av utgivarsskap

Däremot menar hon att man hade kunnat hantera avståndstagandet bättre.

”Det här är, som jag sagt under dagen, ingen lätt fråga och idag har vi diskuterat andra möjliga sätt att göra bemötandet. Vi är ense om det skulle ha blivit bättre och begripligare för publiken om vi bemött uttalandet på ett annat sätt efter debatten, exempelvis genom direkta frågor”, skriver Eva Landahl i ett blogginlägg.

Eva Landahl meddelande under lördagskvällen att hon väljer att lämna över utgivarskapet för SVT:s rikssända valprogram under valdagen. Anledningen, menar hon, är att hon av misstag gillat tre Twitterinlägg som kan anses partiska.

”Granskningsnämnden får pröva”

En av anledningarna till beslutet, uppger Sverigedemokraterna, är ett citat i Expressen.

”I Expressen sa Eva Landahl, ansvarig utgivare hos SVT att ”Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kan bli svenskar”. Detta är en ren lögn”, står det i pressmeddelandet från Sverigedemokraterna.

Eva Landahl uppger att hon kontaktat Expressen på flera olika sätt för att få dem att ändra citatet.

– Jag har försökt få Expressen att rätta mig.

– Granskningsnämnden får pröva det här nu, vi har sagt det vi behövt säga.

”Vi beklagar”

I ett mejl skriver SVT:s HR och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala att det står SD fritt att fatta beslut om sin medverkan i SVT:s valvaka.

”Vi beklagar det eftersom det är viktigt för medborgarna att få så god information som möjligt under och efter valet. Och då är det en förutsättning att journalister fritt kan få ställa frågor. Vår valbevakning fortsätter över hela landet.” skriver hon.

Däremot kommer andra representanter ur Sverigedemokraterna att medverka i SVT:s sändningar under valdagen. SVT kommer också att vara på plats under Sverigedemokraternas valvaka i Stockholm på söndagen.

Här kan du se hela slutdebatten i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.