Åsberg: Bloomberg pressad – men räkna inte bort honom

Uppdaterad
Publicerad

Michael Bloomberg sticker bland de demokrater som aspirerar till att utmana Donald Trump om presidentposten. I nattens debatt attackerades han hårt av flera andra kandidater, men det betyder inte att man ska räkna bort honom ur racet, menar Stefan Åsberg, SVT:s USA-korrespondent.
– Hans kampanj bygger inte på de här debatterna, säger Åsberg.

Sent på onsdagskvällen amerikansk tid inleddes ytterligare en debatt mellan demokratiska presidentaspiranter inför partiets nomineringsmöten i Nevada på lördag. För första gången deltog den tidigare New York-borgmästaren, tillika miljardären, Mike Bloomberg med på scenen. Och direkt handlade, som väntat, mycket om attacker på honom.

– Jag ska berätta vem det är vi tävlar mot – en miljardär som kallar kvinnor för tjocka fruntimmer och lesbianer med hästansikten. Nej, jag talar inte om Donald Trump, jag pratar om borgmästare Bloomberg, sade Elizabeth Warren bland annat.

– Han är en udda fågel i den demokratiska familjen. han är en miljardär som inte kandidera på samma villkor som någon annan egentligen. att han skulle attackeras var alla införstådda med, utom möjligtvis han själv och hans kampanj. Så här kommer det fortsätta, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Det är alldeles för tidigt att räkna bort Bloomberg, menar Åsberg.

– Han ligger ganska högt i mätningarna som görs på nationell nivå. I fllera av delstaterna där val ska hållas under supertisdagen ligger han bra till. Hans kampanj bygger inte på de här debatterna. En sådan här debatt ses väl av tre-fem miljoner människor medan hans tv-reklam nås av hundratals miljoner människor. Den här annorlunda kampanjen kan mycket väl bära frukt längre fram, men han kommer att fortsätta attackeras hårt, absolut.

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen. Republikanernas konvent hålls den 24–27 augusti i Charlotte i North Carolina. Demokraterna möts den 13–16 juli i Milwaukee i Wisconsin.

Till konventen skickas några tusen delegater som utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat från och med februari under valåret. Först ut är Iowa som håller nomineringsmöte den 3 februari och New Hampshire som ordnar det första primärvalet den 11 februari. Antalet delegater varierar med staternas folkmängd. De delstater som röstar tidigt väger tungt oavsett storlek eftersom dess vinnare får stor uppmärksamhet.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas oftast av partierna och innebär att medlemmar samlas lokalt och debatterar de olika presidentaspiranterna och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

När det står klart vem som blir presidentkandidat brukar denne utse sin vicepresidentkandidat.

Primärvalsprocessen brukar locka väljare med mer extrema åsikter än själva presidentvalet. Presidentvalet hålls alltid den första tisdagen efter den första måndagen i november, 2020 den 3 november.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet