Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
IPCC:s sammanfattning visar hur fruktansvärt bråttom det blivit att minska utsläppen, säger SVT:s klimatkorrespondent – men det finns hopp. Foto: Luca Bruno/AP/TT, SVT

”Det här är klimatforskarnas sista varning”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den här är den sista varningen. Det är budskapet från FN:s vetenskapliga klimatpanel. Men även om de ger råd hur mänskligheten kan undkomma en allt hetare planet så tvekar plötsligt klimatforskarna inför den skarpaste åtgärden.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Klimatforskarna i FN:s panel IPCC är brutalt uppriktiga med vad som är det största hotet mot mänskligheten.

Vi är fortfarande till 80 procent beroende av fossila bränslen trots att andelen förnybar energi växer. Om inte detta minskar radikalt de närmaste åren kommer vi inom bara några år helt blåsa förbi den röda linjen med max 1,5 grads uppvärmning av planeten. Med det står inget om att upphöra med fossil förbränning. Det står bara att fossila bränslen “måste minska”. SVT erfar att Kina står bakom försvagningen, på grund av sin storsatsning på kolkraft.

Klimatkrisen

Ny politiskt tveksamhet

Det har under våren funnits flera tecken på en ny politisk tveksamhet, inte bara från kinesiskt håll. USA:s president gav klartecken att öppna nya oljefält i Alaska, oljan väntas skapa utsläpp som motsvarar två miljoner personbilar. Både Tyskland och Storbritannien har gett klartecken till nya kolgruvor, alla med argument om energisäkerhet och jobb. Och nästa klimattoppmöte, COP28, hålls i Förenade Arabemiraten. Där har vd:n för landets största oljebolag utsetts till ordförande i klimatförhandlingarna. Han lovar en ”pragmatisk” inställning till klimatförhandlingarna.

Extremvädret har bara börjat

Ändå är analysen kristallklar. Redan har vi värmt upp planeten med 1,1 grad, slår forskarna fast, vilket lett till mer extremväder och snabbt smältande havsisar. IPCC konstaterar att människor i alla världens regioner dör av extrem hetta.

Dagens rapport är en genomgripande sammanfattning av kunskapsläget som bara sker vart tionde år. Rapporten sammanfattar 14 000 vetenskapliga rapporter där 100 000-tals forskare varit inblandade. Det är varmare än på 100 000 år. Och extremvädret har bara börjat. Varje tiondel spelar roll betonar IPCC, allt intensivare värmeböljor, regnoväder och annat extremväder hotar människoliv och ekosystem.

Europa genomlevde 2022 en helvetessommar där rekordmånga britter dog i värmeböljorna, floder och vattendrag torkade ut i södra Europa medan skogsbränderna rasade i Frankrike, Spanien och Portugal. Den som undrade hur ett dopat klimat kommer drabba oss behövde bara blicka ut över ett plågat Europa.

Långsamt agerande

Den största kritiken handlar om hur långsamt beslutsfattare agerar.

Utsläppen måste minska omedelbart med 43 procent till 2030. Istället ökar utsläppen även om ökningstakten mattats av något, en av få ljusglimtar enligt arbetsgrupp 3 i IPCC.

Det går att halvera utsläppen till 2030, betonar forskarna, genom att ställa om industrin, byggsektorn och jordbruket och skapa grönare storstäder.

Men det kommer inte att räcka. Tekniken att suga upp koldioxid ur luften och lagra den i havsbotten kallas nu helt nödvändig.

Maldiverna larmar

Det ställs höga krav på de rika länderna. Vi måste få ner våra egna utsläpp i rekordfart, vi måste också infria våra ekonomiska löften till fattiga länder. Lågt liggande länder som Maldiverna är redan drabbade av höjda havsnivåer.

”Vi är 500 000 människor på Maldiverna, vi tänker inte bara drunkna, det kommer inte att ske. Vi kommer söka asyl och ta oss till era stränder”, sa Maldivernas klimatminister Aminath Shauna när SVT intervjuade henne för en vecka sedan. Hennes budskap är att det är till allas fördel om den galopperande klimatkrisen stoppas nu. Medan det ännu går.

Vill du veta mer om vad som händer med klimatet?´Få de viktigaste nyheterna, analyserna och reportagen om klimatkrisen direkt i din inkorg. Prenumerera på vårt nyhetsbrev här.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatkrisen

Mer i ämnet