Miljardbelopp, inte minst från kriminalitet kopplad till den ryska maffian, misstänks ha tvättats genom Swedbank. Foto: TT

Finansinpektionen sanktionsprövar Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen (FI) går vidare till en sanktionsprövning i undersökningen av skandalen kring den misstänkta penningtvätten i Swedbanks verksamhet i Baltikum.

Beslutet om sanktionsprövning är ytterligare ett steg i FI:s granskning av Swedbanks arbete för att förhindra penningtvätt i bankens dotterbolag i de baltiska länderna.

– Det vi nu ska göra är att analysera om de brister i Swedbanks arbete som vi tycker oss se också utgör regelöverträdelser, säger FI:s chefsjurist Per Håkansson.

Swedbank och penningtvätten

Tvingade ledning att avgå

Miljardbelopp, bland annat härrörande från kriminalitet kopplad till den ryska maffian, misstänks ha tvättats via Swedbanks dotterbolag. Avslöjandet gjordes av SVT Uppdrag granskning i februari, och gjorde att både Swedbanks dåvarande vd Birgitte Bonnesen och styrelseordförande Lars Idermark tvingades avgå.

Swedbank har sedan avslöjandet tappat en tredjedel av sitt börsvärde.

Finansinspektionen skriver i pressmeddelandet:

”FI anser att det finns tillräckliga skäl att pröva om de brister och svagheter som har observerats i utredningsarbetet bör leda till en sanktion eller om undersökningen ska avslutas på något annat sätt”.

SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka är inte förvånad över dagens besked:

– Det vore sensationellt om Finansinspektionen inte sanktionsprövar Swedbank utifrån det som kommit fram. Alternativet hade ju varit att lägga ner utredningen. Frågan är inte om Swedbank får böter utan hur stora de blir. Om inte från FI så från de amerikanska myndigheterna.

Ytterligare steg

Nästa steg i sanktionsprocessen är att FI skickar en rapport till Swedbank om vilka iakttagelser man gjort och vilka regler som gäller. Därefter får banken yttra sig.

Swedbank har tidigare medgett brister, men inte att de gjort sig skyldiga till lagöverträdelser. I ett pressmeddelande skriver banken att man fortsätter samarbeta fullt ut och tar fram all den information som FI begär tillgång till. Banken berättar även att man inrättat en avdelning som tar fram nya rutiner i arbetet mot penningtvätt.

Undersökningen genomförs i samarbete med tillsynsmyndigheterna i Estland, Lettland och Litauen. Resultatet att presenteras nästa år, då även besked om eventuella sanktioner fattas.

Motsvarande undersökning pågår även av banken SEB:s arbete mot penningtvätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet