Foto: TT

Extra val kostar över 200 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Ett extra val kostar Valmyndigheten uppskattningsvis uppemot 160 miljoner kronor. Därtill tillkommer kostnader hos kommunerna för bland annat vallokaler, personal och utbildning.

Valmyndigheten har tittat på en tidplan inför ett eventuellt extra val, men än så länge inte gjort fler förberedelser än så. Sammanlagt hamnar dock kostnaden sannolikt över 200 miljoner kronor.

– Valmyndigheten ska alltid ha viss beredskap för eventuella extra val. Mer konkreta och praktiska förberedelser startas inte förrän beslut om extra val föreligger, säger Kerstin Andersson, kanslichef på Valmyndigheten.

– Vi har precis hört presskonferensen och måste smälta det innan vi vet hur mycket vi gör nu och hur mycket vi gör när beslutet fattats i december.

Ökade anslag

Det förra valet kostade 112 miljoner för Valmyndigheten och partierna kampanjade för 170 miljoner av partistödet. Kostnaderna för det extra val som kan utlysas till följd av budgetkrisen kommer att bli något lägre än för ett ordinarie val eftersom det inte samtidigt blir val  till kommun- och landstingsfullmäktige.

Vid ett extra val kommer Valmyndigheten att ansöka om ökade anslag från Justitiedepartementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet