Foto: TT

Finansinspektionen: Flera banker ska granskas efter läckan

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen meddelar till Dagens Industri att inte bara Nordea kommer att undersökas kring Panama-läckan, utan även de andra tre storbankerna i Sverige – Swedbank, SEB och Handelsbanken.

Myndigheten säger till Di att det är den naturliga följden efter avslöjanden om Panama-dokumenten, även SVT har pratat med Finansinspektionen.

Varför ska även Handelsbanken, SEB och Swedbank undersökas?

Panama-dokumenten

– Det är för att även dessa banker omnämns i Panama-dokumenten och då är det naturligt att vi kollar upp även dem, säger Victoria Ericsson, pressekreterare på Finansinspektionen, till SVT.

Ericsson säger att de är i början av undersökningen, och inte kan lämna besked om när de kan vara klara eller vilka sanktioner som kan bli aktuella mot bankerna.

”Naturligt att de tittar på fler banker”

Claes Warrén är pressansvarig hos Swedbank, enligt honom välkomnar de en granskning, även fast de inte vet varför eller hur Swedbank förekommer i Panama-dokumenten.

– Det är inget konstigt att Finansinspektionen gör en granskning av oss i den här frågan. Vi har redan påbörjat en intern utredning själva, säger Claes Warrén.

Även Handelsbanken säger att de har inget att dölja.

– Det är väl naturligt att de tittar på fler banker. Bara för att Handelsbanken omnämns betyder inte det att vi är inblandade i något. Det kan vara olika typer av mejl där Handelsbanken nämns, utan att för den skull vara avsändare. Vi har inte haft något kontakt med Panamaföretaget och vi gör inte den här typen av skatterådgivning som har diskuterats senaste veckan.

SEB vill inte svara på en direkt fråga om de har haft någon kontakt med Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca. Men SEB säger att de inte rådger sina kunder att gömma några skattepengar.

– Det är Finansinspektionens roll att utöva tillsyn på finansmarknaden. De ställer frågor till oss och vi kommer att bistå dem med allt vad de behöver, säger Laurence Westerlund, pressansvarig på SEB.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan mer än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet