Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen i skogarna runt Malå från ovan och hör Sveaskogs produktionsledare Tord Karlsson berätta varför ingen ska besöka stormskadad skog. Foto: Stefan Brännström/SVT

Miltals av skog nedplöjd mellan Malå och Norsjö: ”Livsfarligt där ute”

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret Hans plöjde ned flera mil skog mellan Norsjö och Malå. Träd ligger nedfallna och vissa är på väg att falla. Människor uppmanas hålla sig borta från skogarna. Samtidigt är det är högsäsong för bär- och svampplockning.

– Ser man sneda träd och omkullblåsta träd ska man inte gå ut. Det är livsfarligt, säger Tord Karlsson.

Enligt Norra skog som dokumenterat skadorna med drönare handlar det om ett område på omkring 5 kilometer brett och 4-5 mil långt, som blåst omkull.

– Det är ett cirka 20 tusen hektar stort område totalt. Det är en begränsad yta som har skadats, men den ytan är väldigt skadad. Det är inte som en vanlig storm, säger Magnus Furmark, skogvaktare, Norra skog.

Ovädret Hans

Det har även rasat träd i Norsjö och Malås samhälle, i elljuspår och på privatpersoners gårdar. Människor avråds starkt från att bege sig in i skogen. Har man inte kunskap och rätt utrustning ska man inte heller röja själv.

I videon ser du hur skogen ser ut efter stormen och hör farorna med att bege sig ut i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Hans

Mer i ämnet