Bayerns hälsoministerium meddelade på tisdagen att det fall av coronavirus som konstaterats i den tyska delstaten blivit smittad av en besökare från Kina. Foto: Lukas Barth-Tuttas, TT

Första coronavirusfallet i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland har fått sitt första bekräftade fall av det nya coronaviruset som sprids i Kina. Det rör sig om en person i Bayern, som övervakas och får vård på en isolerad avdelning.

Tyskland har  fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset. Och det visar sig dessutom röra sig om smittspridning från människa till människa, meddelar myndigheter i Bayern enligt medier. En kinesisk anställd på ett bildelsföretag besökte högkvarteret i Tyskland i förra veckan, reste sedan hem men visar sig nu ha smittat en tysk kollega. Det är såvitt känt det första fallet av sådan smittspridning i Europa.

Förskolebarn testas

Den smittade personen i Tyskland är en 33-årig tysk medborgare, meddelar läkaren Andreas Zapf, chef vid bayerska stadskontoret för hälsa- och livsmedelssäkerhet, under en presskonferens på tisdagen.

Ett fyrtiotal personer som den tyska medborgaren med coronavirus har varit i kontakt med testas nu för viruset. Det gäller bland annat barn och personal på den förskola där den smittade personens barn går, skriver DN.

Mer information behövs

Virusutbrottet i Kina fortsätter med oförminskad kraft. Kina meddelar att drygt 1 700 nya fall har bekräftats sedan måndagen, vilket innebär att mer än 4 500 personer smittats. Antalet döda har stigit från 81 till 106. Världshälsoorganisationen (WHO) säger i en rapport att inkubationstiden för viruset är mellan två och tio dagar.

WHO kan inte bekräfta kinesiska uppgifterna om att smittade personer kan sprida sjukdomen innan symptom uppstår.

”Detaljerad epidemiologisk information från fler människor som smittats behövs för att avgöra infektionsperioden av 2019ncov, framför allt om överföring kan ske från symptomfria individer eller under inkubationstiden”, skriver WHO i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.