Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det ryska gifta paret som tillsammans rekryterade spionen som lämnade ut hemlig information från Volvo och Scania. Foto: Rysslands ambassad i Stockholm

Bibliotekariens hemliga dubbelliv i Sverige – var rysk spion

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Utåt var hon bibliotekarie på den ryska ambassaden i Stockholm. Nu kan Uppdrag granskning visa att Tatiana Umerenko också var en aktiv spelare i en av de största svenska spionskandalerna i modern tid. Tillsammans med sin man – som precis som sin fru var en av Putins spioner i Sverige.  

Vid industrispionaget mot Volvo och Scania var Jevgenij Umerenko den som rekryterade den svenska konsulten Kristian Dimitrievski. Hösten 2021 dömdes Dimitrievski till tre års fängelse för att olovligen ha lämnat programmeringskod för autonoma fordon till Rysslands underrättelsetjänst, SVR. 

Se hela reportaget: Putins spioner i Sverige

Uppdrag granskning kan nu visa att ytterligare två personer, utöver Umerenko, var delaktiga i rekryteringen. Spåren leder till ryska ambassadens bibliotek där Umerenkos fru, Tatiana Umerenko, var anställd som bibliotekarie. Det var hon som kom i kontakt med en rysktalande man som agerade mellanhand till den svenska konsulten.

Lyckad spionvärvning

När mellanhanden besökte biblioteket tillsammans med sin dotter, som studerade ryska där, presenterade bibliotekarien Tatiana honom för sin make, SVR-officeren Jevgenij Umerenko.

Mellanhanden, som arbetade för ett större teknikföretag i Göteborg, bjöd med sin kontakt, den svenska konsulten Dimitrievski, till en pub i Göteborg för att ta en öl och satte honom då i kontakt med Umerenko. Det som från början såg ut som vanliga möten på en pub och på ett bibliotek, blev en lyckad värvning av en svensk spion. I polisförhör framgår det inte om mellanhanden var medveten om vad mötet skulle leda till.

– Jag vill inte prata om detta, säger mellanhanden i Uppdrag gransknings reportage “Putins spioner i Sverige”. 

Men ni kände verkligen inte till att han (Umerenko) var agent inom SVR?

– Nej.

Bibliotekarien kopplas till SVR

Enligt Uppdrag gransknings källor är bibliotekarien Tatiana Umerenko, precis som sin make, kopplad till den ryska underrättelsetjänsten SVR. 

Ryssland lägger mycket kraft på att rekrytera mänskliga källor och är framgångsrika på det, menar Michael Jonsson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI. 

– Man har ett informationsbehov, sedan målsöker man och identifierar personer som kan ha access till den informationen och har möjliga incitament för att spionera och liknande.

Lämnade Sverige

I fallet med spionaget mot Volvo och Scania var pengar det som drev den svenska konsulten att lämna information, enligt Säpo.

Uppdrag granskning har sökt SVR-officeren Tatiana Umerenko utan framgång.  Jevgenij Umerenko greps misstänkt för spionage men släpptes då han skyddades av diplomatisk immunitet och därför inte kunde lagföras. Paret lämnade landet när industrispionaget uppdagades. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.