Björn Ulvaeus vill skänka eventuella vinster från Slottsholmsprojektet till Västerviks kommun. Foto: TT/SVT

Björn Ulvaeus lovar skänka vinst till Västervik – vill ”ta död på rykten om girighet”

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Efter Uppdrag gransknings avslöjande om hur Abba-stjärnan Björn Ulvaeus bolag tjänat många miljoner på ett omdiskuterat byggprojekt i hjärtat av Västervik hörde Ulvaeus av sig till kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S). I ett mejl lovar han att skänka eventuella vinster från Slottsholmsprojektet till Västerviks kommun.

Den unika tomten på Slottsholmen med havsutsikt åt alla håll skulle bli en ny mötesplats för Västerviksborna. Men när Ulvaeus bygge stod klart 2017, var det istället 38 exklusiva bostadsrätter till en prisnivå som man aldrig tidigare sett maken till i Västervik.

Trots att utgångspunkten, enligt Tomas Kronståhl (S), var att Slottsholmen inte skulle privatiseras.

– Men faktum är ju att det har varit en besvikelse under hand att det har gått åt det hållet, säger han.

Vill skänka eventuella vinster

Morgonen efter Uppdrag gransknings program skickar Björn Ulvaeus ett mejl till kommunstyrelsens ordförande i Västervik där han lovar att ”..skänka eventuella vinster från Slottsholmsprojektet, om det någonsin blir några, till Västerviks Kommun.” Syftet med gåvan är enligt mejlet att ”ta död på illasinnade rykten om min girighet och min hänsynslösa vinstjakt på västervikarnas bekostnad...”.

Björn Ulvaeus äger 70 procent i bolaget som driver projektet på Slottsholmen. Resten ägs av ALM Equity, där Ulvaeus äger aktier till ett värde av en kvarts miljard. När de sålde huset till en bostadsrättsförening för 262 miljoner, redovisades en prognostiserad vinst på 43 miljoner kronor för den affären i bolagets bokslut.

Kronståhl: Bättre att arbeta för en mötesplats

Ulvaes ber vidare i mejlet till kommunalrådet att ”undersöka hur det skulle kunna gå till formellt?”. Men Tomas Kronståhl (S) är tveksam till om kommunen kan ta emot pengar från Ulvaeus:

– Man kan inte skänka pengar till en kommun på det viset. Jag ser hellre att vi tillsammans jobbar för att verkställa den gemensamma visionen om en möteplats för Västerviksborna, säger han.

I exploateringsavtalet som kommunen tidigt skrev med Ulvaeus, står att exploatören, utöver byggnaden som står klar, ska bygga ett flytande hotell och en eventbyggnad. Delar som skulle göra Slottsholmen till den utlovade publika mötesplatsen i Västervik.

Allt ska enligt avtalet stå klart i oktober 2018. Men i dag finns inte någon plan när det ska börja byggas, eller om det alls blir av.

Restaurang och boutique-hotell

Björn Ulvaeus har tidigare hävdat att Slottsholmen fortfarande ska bli en mötesplats. Han tror att ägarna kommer att hyra ut sina lägenheter så att det i praktiken inte enbart blir ett permanentboende.

Han har köpt restaurangen på bottenvåningen och elva lägenheter, som tillsammans ska bli ett så kallat boutique-hotell.

Uppdrag gransknings Kommungranskarna granskar Västerviks kommun i ett reportage i två delar. Den första delen sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 14 mars 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommungranskarna i Västervik

Mer i ämnet