Här håller brandmännen på att fastna i infernot: ”Kör bara, gasa”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Pontus Westlund arbetade på plats i Ljusdal med skogsbränderna. Efter ett avslutat pass åkte han och fyra kollegor tillbaka till basen – när stora eldsvådor plötsligt bredde ut sig på båda sidor av vägen.
– Det kändes för sent att vända så vi bestämmer oss för att köra igenom, men man vet ju inte när man kommer ut, berättar Pontus Westlund för Uppdrag granskning.

Det är juli 2018 och skogsbränderna härjar i Sverige. Ljusdal är en av de kommuner som drabbas allra värst, brandmän från hela Sverige är på plats för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Efter ett avslutat släckningspass ska brandmannen Pontus och fyra kollegor åka tillbaka till basen. En styrka från Gotland tar över släckningsarbetet, men då de inte har egen brandbil får de två styrkorna byta fordon. 

Pontus och hans kollegor tar en minibuss tillbaka, ett fordon som är betydligt sämre rustat för svåra förhållanden.

“Man känner värmen genom plåten”

Längs vägen överraskas de av att branden oväntat snabbt spridit sig. Pontus beskriver för Uppdrag granskning hur känslan av trötthet efter arbetet byttes ut mot obehag.

– Vi fick ingen information om att det brann på båda sidor. Det känns inte bra för man känner värmen genom plåten på minibussen och då vet man att det är höga temperaturer.

Röken blir snabbt tjockare och snart är vägbanan helt omöjlig att se. I filmen hörs hur brandmännen försöker styra in på rätt sida vägbanan. Det är Pontus som kör. 

– Jag ser kanske 20 centimeter framför bilen. Man försöker skymta mittenstrecket framför huven för att kunna hålla bilen rätt, säger han.

”Det absolut läskigaste”

Känslan i bilen är nervös och tryckt. Brandmännen har ingen aning om hur länge de behöver köra för att komma ur den täta dimman. Men det finns fler tankar som oroar Pontus:

– Det absolut läskigaste var att det kunde komma mötande fordon. Flygvapnet hade ju sexhjulingar som rullade på dessa vägar. Och en krock med en sådan för oss som satt i minibuss hade inte varit roligt. 

Efter två minuter har minibussen tagit sig igenom infernot. 

– Såklart var man lättad när vi kom ur det värsta. Hade vi fått lämna fordonet hade vi förmodligen överlevt genom att ta oss ner till den närliggande älven men då hade vi nog bränt oss eller skadat oss på annat sätt, säger Pontus. 

Se brandmännens film inifrån bilen i klippet ovan

Uppdrag granskning reportage Skogen brinner sändes onsdag 23 januari 2019. Du kan se det på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet