Johan Eriksson, försvarsadvokat till den terroråtalade Rakhat Akilov (mitten), och målsägandebiträdet Jessica Sandberg. Foto: TT

Advokaterna och Akilovs försvarare inte överens om skadestånd

Publicerad

Det är ännu oklart hur stort skadestånd som de brottsutsatta vid terrordådet på Drottninggatan kommer få. Advokaterna till de drabbade och försvaret står långt ifrån varandra i vissa delar.

Rättegången efter terrordådet på Drottninggatan har kommit mer än halvvägs och förutom skuldfrågan så är skadeståndet en viktig sak för rätten att pröva. De drabbades målsägandebiträden anser att brottsoffren har rätt till ett högre skadestånd än vad som annars gäller.

– Vi yrkar ju högre skadestånd mot praxis och det ligger ju i att det här är synnerligen försvårande omständigheter i och med att det här är ett terroristbrott, säger Jessica Sandberg, målsägandebiträde.

Terrordådet i Stockholm

Vill få rätt till kränkningsersättning

Advokaterna menar bland annat att de som utsatts för mordförsök på Drottninggatan ska få 150 000 kronor var i kränkningsersättning.

De menar också att även anhöriga till dödsoffren ska ha rätt till den typen av skadestånd förutom deras skadestånd för psykiskt lidande.

Vanligtvis får bara direkta brottsoffer kränkningsersättning och försvaret går inte heller med på en sådan ersättning till de anhöriga och anser dessutom att skadestånden ska vara lägre till brottsoffren som överlevde.

– Jag påstår att vi följer svensk praxis och att vi har rätt gott stöd för att säga 100 000 kronor till de som inte utsatts för skada och 125 000 för de som blivit skadade, säger Johan Eriksson, försvarsadvokat.

Mångmijonbelopp oavsett utfall

Skulle brottsrubriceringen när det gäller de överlevande bli åklagarens andrahandsyrkande, framkallande av fara för annan istället för mordförsök, kommer skadestånden bli betydligt lägre. I de fallen har de flesta ombuden yrkat på 30 000 kronor.

Oavsett skadeståndsnivåer, och om alla 150 målsägande i åtalet kommer att ses som brottsoffer, så uppgår de förväntade skadestånden till mångmiljonbelopp.

I och med att den åtalade Rakhmat Akilov saknar tillgångar är det många som undrar om brottsoffren kommer få de belopp som domstolen dömer ut.

– Det här är det minst viktiga för mina klienter, det vill jag först och främst säga. Men de kommer sannolikt att få pengar via staten. Vi är försäkrade via Brottsoffermyndigheten som kommer att betala ut pengar en vacker dag, det är jag övertygad om, säger Göran Hjalmarsson, målsägandebiträde som företräder 13 brottsoffer.

Kan räkna med att bli ersatta

Om Akilov inte kommer kunna betala skadeståndet så väntas de offer som tilldöms skadestånd att bli ersatta med motsvarande belopp, enligt Brottsoffermyndigheten.

Det kan ske både genom olika försäkringar eller genom den statliga brottsskadeersättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet