Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inga planer på att ändra arbetssätt – det är beskedet från Sverigedemokraternas partiledare i SVT:s Agenda. Se en del av intervjun i klippet. Foto: SVT

Åkesson efter kritiken: ”Inga planer på att ändra arbetssätt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har inga planer på att ändra arbetssätt – trots kritiken mot partiets anonyma konton i sociala medier. Det står Jimmie Åkesson fast vid.

– Det handlar om satir och humor i första hand, säger partiledaren i SVT:s Agenda.

Efter Kalla faktas avslöjande om att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning driver anonyma konton i sociala medier har hård kritik riktats mot partiet. Socialdemokraterna vill stänga av SD-tjänstemän från regeringskansliet i väntan på ny säkerhetsprövning

Men partiledaren Jimmie Åkesson kallar debatten ”bisarr” och säger att de inte har några planer på att ändra arbetssätt.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

– Tittar man på innehållet på de här anonyma tiktok-sidorna så är det ganska oförargligt. Det handlar om satir och humor i första hand, säger han och fortsätter:

– Jag tycker inte att det är särskilt kontroversiellt.

Försvarar anonyma konton

Jimmie Åkesson försvarar användandet av anonyma konton med att alla Sverigedemokraternas sympatisörer inte vill vara öppna med det.

– Då ger det här en möjlighet för dem att ändå delta i debatten, dela vidare material och liknande.

Men det här handlar om konton som partiet driver?

Det är också en definitionsfråga, det får man reda ut så småningom. Rent formellt är det inte partiet som driver kontona, det är enskilda personer som antingen är engagerade i partiet eller jobbar för partiet.

Jimmie Åkesson betonar att det inte är han som styr det hela och inte heller hans kommunikationschef Joakim Wallerstein.

– Det är en ganska fri verksamhet, som han kallar ”influencers” som sitter och jobbar med sina olika spår.

L föreslår förbud

Även de övriga Tidöpartierna har reagerat på Kalla faktas avslöjande och menar att ett antal inlägg bryter mot överenskommelser i Tidöavtalet. Liberalerna vill göra det olagligt för partier att använda sig av anonyma konton.

I Agenda säger Jimmie Åkesson att han är öppen för att diskutera ett förhållningssätt, men att han har svårt att se hur ett förbud skulle se ut i praktiken.

På måndagen ska ett möte med samtliga riksdagspartier hållas om ”det politiska samtalsklimatet” på initiativ av Moderaternas partisekreterare Karin Enström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet