Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vandring, välgörenhet och ett träd i Afrika – så tackades Lövin av partiledarna i riksdagen

Åkessons kritik under avtackningen: ”Mest på ont”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets avgående språkrör Isabella Lövin gjorde i dag sin sista partiledardebatt och blev avtackad av kollegorna. Förutom böcker om vandring och träd i Afrika fick hon också gratulationer från Jimmie Åkesson (SD), för att ha fört Socialdemokraterna i en miljöpartistisk riktning.

– Mest på ont, om du frågar mig, sa Åkesson.

När Isabella Lövin (MP) tackade för sig under dagens partiledardebatt – hennes sista – passade de övriga partiledarna på att hylla henne.

Stefan Löfven (S) tackade Lövin och lovordade henne för hennes arbete inom politiken samt hennes engagerade klimat- och miljlöarbete i stort. Han nämnde hur de tillsammans bland annat tagit fram ett klimatpolitiskt ramverk med nya klimatmål.

– Isabella Lövin har de senaste två decennierna varit en av de viktigaste rösterna för grön omställning, sa Löfven.

Han avslutade med att lämna över en guidebok för att vandra i Högakusten. Därefter kom Ulf Kristersson (M) fram och uttryckte bara positiva ord – för att sedan lämna över en annan bok på samma tema, om vandring längs Sörmlandsleden.

– Jag har själv vandrat femtio av de hundra milen, sa M-ledaren.

Träd i Afrika

Jimmie Åkesson följde efter, och berättade att han också hade en present att lämna över: ett träd som ska planteras i östra Afrika.

– Det är bra för klimatet, men också för att bekämpa fattigdom i en annan del av världen.

Han berömde sedan Isabella Lövin för hennes framgångar med att föra regeringen åt ett grönare håll, men medgav att det inte gynnat honom eller ligger i linje med Sverigedemokraternas politik.

– Man får på gott och ont säga att Miljöpartiet har varit duktiga på att få den socialdemokratiska regeringen i en miljöpartistisk riktning. Mest på ont, om du frågar mig. Men man får väl ändå gratulera Isabella Lövin till framgångarna, sa Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer