Demokratiminister Alice Bah Kuhnke hävdar att Umeå är bra rustat för att ta emot avhoppare. Foto: TT

Alice Bah Kuhnke försvarar kritiserade påståenden om IS-avhoppare

Uppdaterad
Publicerad

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) försvarar nu sina kritiserade påståenden om IS-återvändare. Hon hävdar att de ifrågasatta siffrorna kommer från nationella samordnaren och att Umeå är bra rustat för att ta emot avhoppare.

– Det handlar ju oerhört mycket om att vara förberedd, säger hon.

I söndagens Agenda sade demokratiministern, som ansvarar för Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, att arbetet med återvändare fungerar bra i Umeå och Göteborg – trots att den förstnämnda kommunen inte har tagit emot en enda återvändare.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan är även kritisk till att hon lyfter fram Göteborg som ett gott exempel. Samtidigt är han skeptisk till påståendet om att 10–30 av de 150 återvändarna har mötts av individuella handingsplaner.

Terroriströrelsen IS

Nu svarar Alice Bah Kuhnke på kritiken.

Läs mer: Alice Bah Kuhnke om IS-avhopparna i SVT:s Agenda

Siffrorna en uppskattning

Demokratiministern hävdar att siffran om 10–30 återvändare kommer från den nationella samordnaren, som har ett 20-tal exempel på individer som ”på olika sätt hanterats av socialtjänsten i olika kommuner”.

– Jag var tydlig med att det inte finns aggregerade siffror på hur många som kommit i kontakt med socialtjänsten, siffran ett 10–30-tal är en uppskattning utifrån de kontakter som nationella samordnarens kansli har haft med olika myndigheter, säger hon till SVT Nyheter.

Läs mer: Framhölls som gott exempel av ministern – har inte gjort något

Syftade på förberedelser

Hon försvarar också att hon lyfter fram Umeå och Göteborg som goda exempel, och hävdar att de är rustade på ett sätt som utmärker sig. I Agenda-intervjun säger sig ministern ha syftat på förberedelserna för mottagandet – inte själva mottagandet.

– Det jag syftar på var att man i Umeå och i vissa stadsdelar i Göteborg har en medvetenhet och bra förutsättningar att hantera den här typen av oerhört komplexa sociala problem. I Umeå har olika kommunala verksamheter, däribland socialtjänsten och polisen, utvecklat en kompetens i arbetet mot våldsbejakande extremism.

Men Umeå har ju inte tagit emot en enda återvändare.

– Umeå är ett av de tyvärr alldeles få exempel som nationella samordnaren lyfter fram när det handlar om att kunna hantera återvändare. Det handlar ju oerhört mycket om att vara förberedd.

Hur kan man veta att det fungerar om de inte tagit emot en enda återvändare?

– Lyckligtvis är ju återvändare sällanhändelser, men vi kan ju inte stå och vänta på att en återvändare ska behöva slussas tillbaka in i samhället, utan vi behöver rusta alla kommuner så att de är beredda när det händer.

Läs mer: Magnus Ranstorp sågar Alice Bah Kuhnkes påståenden om IS-avhoppare

”Gör det enkelt för sig”

Magnus Ranstorp nämner orden ”allvarligt” och ”inte seriöst” när han talar om ministerns kunskaper på det här området. Det tycker demokratiministern är att göra det lätt för sig.

– Det får stå för honom. Jag tycker att han gör det enkelt för sig, för det här är ett väldigt komplext område som kräver många olika insatser. Definitivt kräver det en förberedelse, det är precis därför som vi har gett en mängd olika myndigheter uppdrag att arbeta med det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism och vara stöd till kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet