Enligt C har debatten antagit oproportionerliga former – miljö- och allemanshänsyn kommer fortsatt tas. Enligt MP är utredningsförslagen reella hot mot allmänhetens tillgång till strand och kust. På bild Kristina Yngwe (C), Rebecka Le Moine (MP) Foto: SVT samt TT

Strandskyddsfrågan väcker debatt om hotad allemansrätt

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets förslag på ett reformerat strandskydd och stärkt äganderätt för privata skogsägare väcker oro hos miljörörelsen som befarar att allemansrätten riskerar att försvagas.

Enligt MP är utredningsförslagen reella hot mot allmänhetens tillgång till strand och kust, C tycker att debatten blivit oproportionerlig – miljö- och allemanshänsyn kommer fortsatt finnas kvar.

Hur strandskyddet och äganderätten för privata skogbolag ska se ut i framtiden kan bli den ny stridsfrågan inom svensk politik. Regeringspartnern Miljöpartiet står på motsatt sida från Centerpartiet i frågan – i mitten står Socialdemokraterna som måste få till en lösning för att budgeten ska gå igenom i riksdagen i höst.

Naturskyddsföreningen: Blir en klassfråga

Från miljörörelsens håll finns en oro att ett uppluckrat strandskydd hotar den svenska allemansrätten, rätten att röra sig i privat skog och mark under förutsättning att man inte stör eller förstör. Det digitala uppropet #bevaraallemansrätten har hittills samlat 23 500 namnunderskrifter och Miljöpartiets egen digitala naminsamling ”Rädda strandskyddet” har 3 000 hittills skrivit på.

– Strandskyddet är en viktig del av allemansrätten. Hela tanken är att det ska ge möjlighet för allmänheten att få åtkomst till attraktiva och orörda stränder, så att inte bara de som har råd har tillgång  säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Skulle högt exploaterade kustområden få ett lättat strandskydd ser föreningen en risk i att Sverige går mer mot hur det ser ut i övriga Europa. I stället vill de se fler undantag i det befintliga regelverket, till exempel för att underlätta för jordbrukare i kustområden.

MP: Redo att förhandla igen

MP:s Rebecka Le Moine, tror att frågan om strandskyddet och skogspolitiken kommer bli den stora brännande politiska frågan i höst.

– Hur ska man kunna hävda att vi har kvar allemansrätten om våra stränder inte är tillgängliga för alla? Det finns en reell oro att man inte kommer att ta hänsyn, att kommunerna godtyckligt får peka ut områden som ska skyddas.

MP är redo att sätta sig vid förhandlingsbordet med C igen, men Le Moine vill inte spekulera i på vilka punkter de skulle kunna enas.

– Vi har varit tydliga med att vi gärna kommer tillbaka till förhandlingsbordet och fortsätter där vi slutade.

C: Finns ventiler

Från Centerpartiets sida är det viktigt att driva igenom förslagen från januariavtalet, men exakta formuleringar är de beredda att förhandla om, säger Kristina Yngwe (C), landsbygdspolitisk talesperson:

– I grunden är det bra att det finns ett skydd för biologisk mångfald och allmänhetens tillgång till stränder,  men dagens regelverk sätter en hämsko på utvecklingen i många delar av landet, säger Yngwe.

Hon tycker att den debatt som nu blossat upp inte står i proportion till de förslag som lagts fram.

– Det finns ventiler, hängslen och livrem, i alla tre liberaliseringsförslagen. Till exempel att länsstyrelserna ska kunna återinrätta strandskyddet om det är områden som anses viktiga för biologisk mångfald eller allmänhetens tillgång till stränder.

Så tycker MP och C om strandskyddet och skogsfrågan

Skogen

I slutet av 2020 presenterades en skogsutredning där man tittat närmare på äganderätten, former för skydd och naturvård i skogen. Utredningen innehåller ett 50-tal förslag där man har försök balansera kraven på mer skyddad skog och mer frivillighet för ägaren. Men utredningen fick mycket kritik.

MP: Skydda mer skog

Miljöpartiet vill gå längre än förslagen om skyddad skog som presenteras i utredningen.

– Det är ett bra förslag men vi kan inte stanna där, vi behöver gå längre och skydda skog i fler delar av landet, sa Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi till Dagens Nyheter.

C: Stärk äganderätten

Men Centerpartiet håller inte med. De vill snarare främja skogsbrukets produktion och menar att stora delar av skogen redan är belagd med brukandeförbud.

– Vi kan inte ha det så att man tar mark från markägare utan att ersätta dem. Redan idag är en tredjedel av alla marker belagda med brukandeförbud, säger Peter Helander (C) till SVT.

Stranden

Även frågan om strandskyddslagstiftningen har genomgått en utredning tillsatt av regeringen. Strandskyddet gäller i hela landet och vid alla kuster, sjöar och vattendrag.

Hjälper strandskyddet till att bevara den biologiska mångfalden eller är det ett hinder för landsbygdens utveckling?

C: Lätta på strandskyddet

Centerpartiet vill avskaffa det generella strandskyddet och vill istället att kommunerna ska få större ansvar för att peka ut särskilt skyddsvärda områden. De vill öppna för möjligheten att bygga strandnära och menar att man på så vis kan utveckla landsbygden.

– Ett reformerat strandskydd gör det enklare att bo och leva i hela landet, sa Annie Lööf, Centerpartiets partiledare under måndagens presskonferens.

MP: Skärp strandskyddet

Miljöpartiet menar däremot att ett försvagat strandskydd inte gynnar glesbygden utan snarare hotar naturvärdena i havet.

– Vi måste stå upp för allemansrätten och det oerhört viktiga skyddet av naturen så att inte våra barn och barnbarn står inför en situation där vi har utrotat många arter som inte går att återställa, säger Märta Stenevi (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.