Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter: Jag hoppas att ingen tjej ska behöva begära det jag gjorde Foto: SVT

Krönika: ”Kirurgen frågade vem som hotar mig – men erbjöd inte hjälp”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Klinikerna hävdar att de utför oskuldsoperationer för kvinnornas skull men upplevelsen var helt annorlunda när vi besökte klinikerna med dold kamera, beskriver SVT:s reporter Zahraa Abdul Reda.

Zahraa Abdul Reda

reporter

Hela väntrummet var fullt av kvinnor med slöjor. Jag var den enda utan. Kvinnorna hade sina män med sig och berättade att de hade kört i flera timmar för att få träffa den här läkaren. När det var min tur hade flera andra blivit inbokade samma tid. Men till slut fick jag komma in.  

– Vad kan jag hjälpa dig med? Jag skrev inget i journalen om vårt samtal så påminn mig gärna. 

SVT Nyheter granskar

Jag förklarade hur viktigt det är för mig att bli “oskuld” igen, hon nickade och sa att vi kan göra en operation sex veckor innan bröllopsnatten. Det viktiga är att inte göra samma misstag två gånger; att inte ligga med någon annan igen, sa hon. 

”Han såg mig i ögonen och verkade förstå oron”

Det är inte sant, jag är inte en hedersutsatt kvinna utan en reporter på 25 år från Libanon som utgav mig för att vara en hedersutsatt patient. Men vi har träffat de flickorna som faktiskt har drabbats av det här, och de var barn och hade inte med sig någon dold kamera. 

Som när jag mötte Duaa, som tvingades till en sådan här läkare när hon var 16 år. Hon lever nu med hemlig identitet efter att ha flytt från sin familj för att slippa operationen.  

Hon blev livrädd när läkaren gjorde oskuldskontrollen som hennes mamma bett om, och sa till mig “jag önskar bara att hon hade frågat mig, erbjudit någon annan hjälp”. 

Nu går jag i hennes skor, tar med mig hennes berättelse till kirurgerna fast under min egen identitet. För när vi ringer öppet, som SVT-reportrar, så får vi helt andra svar av läkarna än jag får som patient. 

Vem är det som hotar dig? 

På en klinik var kirurgen intresserad av vem det var som hotade mig och tvingade mig till en oskuldsoperation. Han såg mig i ögonen och verkade förstå oron och rädslan men den hjälp han ville ge var inte till en hjälporganisation eller till polisen. 

”Det här händer i olika kulturer och religioner, så jag är inte förvånad, men jag kan hjälpa dig” sa han.

44 000 kronor  

En annan dag fick jag ett samtal från kirurgen som förklarar att han och ledningen på kliniken ville operera mig, och skickade därefter ett avtal med en begäran på 44 000 kronor som skulle betalas samma dag jag fick avtalet.

Samma sak upprepade sig på andra kliniker, det enda jag fick höra var “det kostar så här mycket”.  

Läkarna ville göra sår  

Metoderna som de olika kliniker erbjuder varierar. Vissa erbjöd att rekonstruera en ”mödomshinna” efter att ha skapat sår i slidan eller att sy ihop mig “tajtare”. När jag frågade om jag skulle bli oskuld på nytt svarade vissa “ja det är ungefär så”. Men när jag frågade om eventuella riskerna med operationerna svarade de endast ”det finns risk att du kanske inte blöder”.

Fotnot: När SVT frågar klinikerna officiellt om risker med oskuldsoperationerna menar de att patienterna informeras om detta skriftligt när man betalar för en operation.

Här kan du tipsa SVT:s granskande reportrar.

Det här är hedersförtryck

Hedersrelaterat våld och förtryck innebär att människor, främst flickor och kvinnor men även pojkar, män och hbtqi-personer, begränsas i sina liv och utsätts för påtryckningar och våld som syftar till att upprätthålla familjens kontroll över individen. Hedersrelaterat våld och förtryck är kopplat till hedersnormer som bygger på patriarkala eller heteronormativa föreställningar. 

Att själv få bestämma över sin sexualitet ska vara en självklar rättighet för alla. Hedersrelaterat våld och förtryck kännetecknas dock av att det finns ett starkt kollektivistiskt inslag som innebär att individens intresse och handlingar anses vara underordnade familjens intresse och att individens sexualitet och intima relationer är hela familjens angelägenhet som kan påverka familjens anseende. Det finns också en förväntan att flickor och kvinnor inte ska ha sexdebuterat innan äktenskapet, vilket tar sig uttryck i olika former av begränsningar och kontroller av deras sexualitet. Den som bryter mot de normer och värderingar som gäller riskerar att bli bestraffad och i sin mest extrema form utsättas för allvarlig våldsbrottslighet. 

Forskning visar på ett samband mellan religiositet och hedersrelaterat våld och förtryck. Dock saknas samband med någon specifik religion. Hedersförtryck förekommer inom många kulturer och religioner. 

Källa: Utredningen: Åtgärder mot kontroller av flickors och kvinnors sexualitet 

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Origo

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet