Ambassadör Anders Kompass är en mycket omstridd person. Sedan 10 maj hotas han av utvisning från Guatemala eftersom han påstått att landet är korrupt. Foto: TT/Claudio Bresciani

Kompass begärs utvisad – detta har hänt

Publicerad

Anders Kompass är en mycket omstridd person som skapat stor uppmärksamhet internationellt. Här är en kort sammanfattning av händelserna i Guatemala.

29 maj 2018: Domstol stoppar utvisningen tillfälligt

Guatemalas konstitutionsdomstol stoppar tillfälligt landets regerings begäran om att utvisa den svenska ambassadören Anders Kompass.

14 maj 2018: Guatemalas ambassadör besöker UD

Guatemalas ambassadör Francisco Gross Hernández-Kramer besöker UD efter att ha blivit uppkallad. Den svenska regeringen understryker att den anser att beslutet utvisa Kompass är ”mycket olyckligt” och att det får konsekvenser för relationerna mellan länderna.

11 maj 2018: Sverige kallar upp Guatemalas ambassadör

Sverige kallar upp Guatemalas ambassadör. Utrikesminister Margot Wallström (S) har i ett telefonsamtal med utrikesminister Sandra Jovel uttryckt den svenska regeringens missnöje med beslutet att utvisa Kompass.

10 maj 2018: Guatemala utvisar Kompass

Guatemalas regering begär att Sverige och Venezuela byter ut sina ambassadörer i landet, med hänvisning till att dessa skulle ha lagt sig i Guatemalas inre angelägenheter. Kompass får 30 dagar på sig att lämna landet.

12 oktober 2017: Kompass blir ambassadör i Guatemala

Anders Kompass ersätter den tidigare ambassadören Georg Andrén, som slutade på sin post den sista augusti samma år.

5 juli 2016: Kompass anställs på UD

Utrikesdepartementet anställer Anders Kompass.

juli 2014 – juni 2016: Turbulens på FN

Kompass är chef inom FN:s avdelning för mänskliga rättigheter i Genève och larmar om misstänka sexövergrepp på barn utförda av FN-soldaer.

FN stänger av Kompass efter larmet, men häver avstängningen efter en utredning. Efter rapporten om de misstänka övergreppen skärper FN åtgärderna för att motverka övergrepp på barn. Kompass väljer att avgå från sin post.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer