Madeleine Persson med sin pappa Mahdi Emami. Foto: Privat

Anhöriga kritiska mot UD: ”Varför vet de ingenting?”

Uppdaterad
Publicerad

Madeleine Perssons pappa Mahdi Emami, 60, var en av de svenskar som dog i flygkraschen i Iran. På internet hittade hon passagerarlistan med sin pappas namn, men när hon kontaktade UD visste myndigheten ingenting. Hon är en av flera anhöriga som SVT pratat med som är kritiska till departementets hantering.

– Jag tycker att det är jättedåligt, säger Madeleine Persson.

Tidigt på onsdagsmorgonen, klockan 06.12 lokal tid, lyfter Flight PS752 från Irans internationella flygplats. Till en början ser all flygdata normal ut – men efter knappt tre minuter försvinner signalen. Senare står det klart att planet, med 176 passagerare ombord, kraschat. 

På fredagen bekräftade UD att 17 personer hemmahörande i Sverige finns bland de döda. Madeleine Perssons pappa Mahdi Emami, 60, som hälsade på släktingar i Iran, kom aldrig hem igen. 

Iran sköt ned passagerarplan 2020

– Jag fattar inte att min pappa inte finns längre. Jag sitter fortfarande och väntar på ett sms från honom där han skriver “jag kommer hem”, säger hon till SVT Nyheter.

Fick sms om kraschen

Sista gången Madeleine Persson hade kontakt med sin pappa var den 7 januari. 

“Hoppas resan går bra, hör av dig när du landar”, skrev hon i ett sms. 

“Jag lovar. Jag landar vid 12. Jag älskar dig”, svarade han. 

Dagen efter vaknade Madeleine Persson av ett sms om att ett flygplan kraschat i Iran. Först trodde hon att hennes pappa tagit ett annat flyg. Sen hittade hon passagerarlistan på internet – med sin pappas namn. 

– Jag skrek rakt ut. Tårarna slutade inte rinna. Min värld gick under.

Mahdi Emami är en svenskarna som befann sig på planet. Foto: privat

”Jättemånga anhöriga som är oroliga”

När Madeleine Persson kontaktade UD hade de ingen information att ge henne, berättar hon. 

– De sa bara att de inte hade någon lista på passagerare, men att de skulle ringa tillbaka. Jag blev uppringd dagen efter men de visste fortfarande ingenting. 

Hon är, liksom flera anhöriga SVT Nyheter pratat med, kritisk till bristen på information från myndigheten. 

– Varför vet de ingenting? Jag förstår att de måste identifiera kropparna men vi borde ändå ha fått en lista på passagerare. Det är jättemånga anhöriga som är oroliga. 

Under torsdagen fick Madeleine Persson dödsbeskedet från polisen. Nu väntar begravning, antagligen i Iran eftersom Mahdi Emamis kvarlevor finns där. En begravning som dottern kanske inte kommer att kunna vara med på. 

– Som det ser ut i dagsläget vågar man inte åka dit. Det känns fruktansvärt att inte säga hej då till pappa.

Löfven: ”Full förståelse”

Statsminister Stefan Löfven (S) svarar på kritiken i en intervju med SVT Nyheter:

– Jag har full förståelse för det. Det är klart att du som anhörig i en sådan oerhört svår situation vill ha så mycket information som möjligt så snabbt som möjligt och mitt besked är att vi arbetar stenhårt för att ni ska få det. De anhöriga ska ha det bästa stödet och vi ska se till att sanningen kommer fram. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet