Foto: Adam Ihse /TT

Annie Lööf öppnar för att sitta i S-ledd regering

Uppdaterad
Publicerad

Centern kan tänka sig att ingå i en S-ledd regering, säger C-ledaren Annie Lööf som också beskriver Magdalena Andersson (S) som den bästa statsministerkandidaten. Beskedet möts dock av kritik – både från övriga borgerliga partier och från det egna ungdomsförbundet CUF.

Med bara en månad kvar till valet sätter Centerpartiet ner foten i regeringsfrågan. Partiet kan tänka sig att sitta i regering med Socialdemokraterna, säger C-ledaren Annie Lööf i en intervju med DN. Hon anser också att Magdalena Andersson (S) är den bästa statsministerkandidaten.

– Jag ser att Magdalena Andersson har det ledarskap som behövs, säger hon.

Val 2022

Inget budgetsamarbete med V

Hon understryker dock att C förutsätter ”en politik förankrad i mitten” och att budgetsamarbete med Vänsterpartiet inte är aktuellt.

– C är ett borgerligt liberalt mittenparti. Vi kommer fortsatt inte att ha något organiserat budgetsamarbete med V. Vi är öppna för ett fortsatt samarbete över blockgränsen. Det bygger på att en kommande statsminister är lyhörd för var den politiska majoriteten befinner sig, säger hon.

Statsminister Magdalena Andersson säger att hon inte vill diskutera specifika regeringsalternativ, om hon får chansen att bilda regering.

– Jag kommer inte sätta upp olika låsningar utan jag är öppen för olika former av samarbete i en regeringskonstellation, både koalitionsregering eller en ren socialdemokratisk regering, säger hon till TT.

Möter kritik från flera håll

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kallar Annie Lööfs krav för absurda.

”Inte kan hon väl tro att hon skulle sitta i en regering på våra mandat men inte samarbeta med oss? Nej, Sverige behöver en majoritetsregering, då ingår V om SD ska hållas borta från inflytande”, skriver hon på Twitter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För att vi ska få en majoritet behöver vi sitta ihop tillsammans och fatta beslut, och i Sverige gör man det genom att sitta i en regering tillsammans”, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar. Foto: SVT

Även från de borgerliga partierna, där M-ledaren Ulf Kristersson är statsministerkandidat, kommer inte oväntat kritiska kommentarer.

”Det är bra att Centerpartiet nu satt ned foten och tydligt inför valet redovisar för väljarna att en röst på C är en röst på det röda laget. Nu ska C förhandla fastighetsskatt och företagande med V och skogens och landsbygdens villkor med MP”, skriver M:s partisekreterare Gunnar Strömmer till ett sms till SVT.

Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) uttrycker också besvikelse och ställer sig inte bakom sin partiledare. ”Vi går till val som ett självständigt liberalt parti och bör stödja det alternativ som genomför mest C-politik. Ett borgerligt liberalt parti måste hålla dörren öppen för fler regeringsalternativ” twittrar ungdomsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet