Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grundtanken bakom utspelet om ett namnbyte för Kriminalvården är inte unik för SD, menar Mattias Svensson, ledarskribent på SvD. Hör diskussionen mellan honom och Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, i klippet. Foto: SVT

Två frågor som kan avgöra valrörelsen: ”Tydlig konflikt”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalpolitiken och ekonomin dominerade när landets tre tyngsta partier sommartalade i helgen.

I veckan kan det avgöras vilken fråga som blir avgörande i årets valrörelse – och i slutändan vem som tar hem hela valsegern, tror Anders Lindberg,  politisk chefredaktör på Aftonbladet.

Lagförslagen avlöste varandra när S, M och SD presenterade sina sommartal i helgen.

Magdalena Andersson (S) lovade hårdare tag mot gängkriminella i form av utökade husrannsakningar och fördubblade straff för vapenbrott. Jimmie Åkesson (SD) i sin tur lovade ett slut för ”saft och bulle-politiken” som han anser präglar kriminalpolitiken. För att symbolisera skiftet vill SD byta namn på Kriminalvården, till Straffverket.

Val 2022

– Jättefånigt. Om man skulle slå upp symbolpolitik i ett lexikon så skulle det vara en bild på Åkessons tal, säger Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet i Morgonstudion.

Enligt Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, grundar sig förslaget i en politisk diskussion som pågått i flera decennier.

– I grunden är det en riktig tanke som SD inte är unika med. Man behöver i första hand få bort kriminella från gatorna. I andra hand kommer vård och rehabilitering. Straffkomponenten har länge legat för fäfot men börjar nu hämta sig, säger han.

Plånboksval eller val om brotten

Det andra temat för helgens sommartal var ekonomin. Här presenterade Moderaternas Ulf Kristersson ett åtgärdspaket med bland annat sänkta skatter för låg- och medelinkomsstagare. Partiet vill också se ett ökat jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer och jobbpremie för långtidsarbetslösa.

Vilken av de två frågorna – ekonomin eller kriminaliteten – som kommer att dominera valrörelsens sista veckor kommer att bli avgörande, tror Anders Lindberg.

– Kommer valet att handla om brott, då kommer Moderaterna att ha bra möjligheter att ta hem det. Blir det istället ett val om ekonomin har Magdalena Andersson ganska goda förutsättningar. Det blir den stora grejen att hålla koll på i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet