Se SVT-meteorologen Helen Tronstads väderrapport från måndagkvällens Aktuellt-sändning. Foto: TT/Johan Nilsson

SVT:s meteorolog: Nu blir det ännu varmare

Uppdaterad
Publicerad

Ännu varmare luft är på väg över södra Sverige, enligt SVT:s meteorolog Ebba Mårtensson. Men till nästa helg ser det ut att till slut komma lite efterlängtat regn.

De närmaste dagarna väntar ännu högre temperaturer främst i södra Sverige.

– Det kommer att bli över 30 grader på de flesta platser och kan kanske gå upp till 35 grader. Vi kommer att få säsongens högsta temperaturnotering, säger Ebba Mårtensson.

Förbud att grilla på privat tomt

SMHI har idag också gått ut med en klass 1-varning för mycket höga temperaturer för delar av Götaland, Svealand och sydöstra Norrland och en klass 2-varning för extremt höga temperaturer i Kalmar län, Östergötland och östra Svealand.

Oron för de höga temperaturerna har till och med fått Kalmar län och Region Gotland att gå ut med ett eldningsförbud som gäller även på privat tomt.

Större risk för bränder

Enligt SMHI är också risken för bränder fortsatt mycket eller extremt stor i större delen av landet.

– Ju varmare det är desto större risk för bränder blir det. Och det är ju inte mycket nederbörd i södra Sverige heller, säger Ebba Mårtensson.

I norra Norrland finns ett meddelande om höga temperaturer med över 26 grader men enligt Ebba Mårtensson väntas åtminstone regnskurar i området.

– De kommer nog redan under morgondagen i fjällen och sedan rör de sig vidare österut. Det finns en del bränder i Norrbotten och Västerbotten så där kan man kanske få lite släckningshjälp, säger hon.

Regn till helgen i södra Sverige

I Gävleborg, Jämtland och Dalarna där tre av de mest allvarliga bränderna härjar ser det ut att bara komma små mängder regn i veckan.

– Det kan bli någon skur som lokalt ger lite blött men det verkar inte som att branden bryr sig så mycket om de små skurarna, säger Ebba Mårtensson.

Till helgen väntas dock mer regn även i södra Sverige.

– Då ser det ut att bli regn och skurar som kommer in i söder och sedan sprider sig upp över landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremvärmen 2018

Mer i ämnet