Över hundra kommuner skickar barn till värsta HVB-hemmen

Uppdaterad
Publicerad

Personal som biter en ungdom i örat och skickar sex-mess. Mobbning, övergrepp, våld. Det larmas om missförhållanden på HVB-hemmen år efter år, ändå fortsätter 121 kommuner att placera barn där, visar SVT:s granskning.

Trots att myndigheterna under flera år hittat problem med bland annat våld, otrygghet eller frihetsbegränsningar som SVT i tidigare granskningar berättat om har de 18 HVB-hem som fått värst kritik kunnat fortsätta att ta emot nya barn. För Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kontaktar inte socialtjänsterna, eftersom de måste ge ägarna en chans att rätta till problemen.

– Detta är också de placerande socialtjänsternas ansvar, säger Annelie Andersson, inspektör på Ivo, det är ju de som är ansvariga för barnen. 

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Kommunerna i sin tur litar på Ivo, och på att de kontrollerar hemmen. Därför kan HVB-hem som kritiseras flera år i rad för allvarliga problem fortsätta att anlitas. SVT:s granskning visar att under en treårsperiod har de allra värsta hemmen tagit emot barn och ungdomar från 121 kommuner.

Läs hela listan på de 18 värsta hemmen här.

”Skulle inte välja det hemmet”

Västerås är den kommun som anlitat flest hem som fått återkommande allvarlig kritik – totalt nio stycken.

– Om vi skulle ha den fakta på bordet i samband med att vi ska placera ett barn eller en ungdom så skulle vi inte välja det hemmet, säger Magnus Edström, verksamhetschef i Västerås. 

– Ett HVB-hem kan förändras till det bättre eller till det sämre på ganska kort tid, säger Magnus Edström men tycker kommunen har ett bra kontrollsystem om saker händer med de ungdomar de placerat. De har en HVB-samordnare som kollar upp hemmen innan, och socialsekreteraren följer löpande hur det går för ungdomen. Men Ivo borde bli bättre på att informera om missförhållanden de hittar, tycker han.

- Ja, jag vet inte om försköna är rätt ord men det är förstås uppenbart att HVB-hemmen är privat drivna verksamheter. Om Ivo har gett kritik till ett HVB-hem och de vill föregripa och informera oss om den kritiken, då har ju HVB-hemmen normalt en liten annan bild av den situation som Ivo har beskrivit. 

Ändrat sina rutiner

Linköping och Stockholm har anlitat sex av de mest kritiserade HVB-hemmen. I Stockholm har socialtjänsten ändrat sina rutiner efter SVT:s granskning. De efterlyser också mer information från Ivo. 

“Vi har precis kommit överens om en rutin med dem till vilken mail de ska skicka dessa beslut så vi säkert får kännedom.” skriver socialchef Eva-Lotta Elmér, enhetschef på socialförvaltningen i Stockholm.

I Linköping säger avdelningschef Ulla Salmela Trosell att det beror på hur hemmet agerat. När de får veta att ett HVB-hem fått kritik, gör de inga nya placeringar där innan HVB-hemmet svarat på vad de gjort åt kritiken.

- Om det är något hem som fått väldigt mycket kritik kanske vi inte väljer det i första hand, men det handlar också om vad har det här HVB-hemmet gjort för åtgärder i förhållande till den kritik det har fått.

Två kommuner, Falun och Motala, har anlitat fem av hemmen på listan. Sju kommuner har upphandlat fyra av de mest kritiserade hemmen. Örebro är en av de kommunerna och Karlstad en annan.

Ulla Eklund, chef för familjeavdelningen på Karlstads socialtjänst säger att Ivo ändå har godkänt hemmen, trots kritiken.

– Om Ivo då har bestämt att åtgärderna var tillfyllest, då överprövar inte vi Ivos beslut utan då öppnar vi upp för att placera igen där. 

Men flera har ju fått upprepad kritik, ska inte ni se till barnens bästa? 

-  Den informationen har ju Ivo också, att det här är ett återkommande problem. I så fall måste ju de bli kraftfullare i sina åtgärder, säger Ulla Eklund.

Så gjorde vi granskningen om kommunernas placeringar på HVB-hem

År 2020 genomförde vi en granskning av HVB-hem som utgick från alla rapporter om inspektioner med kritik utförda 2019 av Ivo. Totalt var det ett 50-tal HVB-hem som stack ut och hade den värsta kritiken.

Nu, 2021 har vi återigen bett Ivo om en lista över alla ärenden som avslutats med kritik, och där vi hittat några av ”våra” hem har vi hämtat hem själva inspektionsrapporterna.   

Samtidigt har vi skickat en enkät till Sveriges alla kommuner och bett att få en specifikation över alla privata leverantörer där kommunerna HVB-placerat omhändertagna barn och unga under åren 2018 till 2020. Nu har vi möjlighet att se vilka kommuner som har anlitat de HVB-hem som vi i vår granskning bedömt inte håller måttet och även hur mycket pengar som varje kommun lägger på dessa hem.  

Från vår ”värsta lista” har vi valt ut de hem med den allvarligaste kritiken. Det handlar om 18 hem som kritiserats mer en gång 2017-2021 och där kritiken handlar om hot och våld, otrygghet och/eller otillåtna begränsningar. 

Bolag på vår värsta-lista har de senaste tre åren erhållit cirka 140 miljoner per år av 96 av landets kommuner.  

Det är kommunerna som har ansvar för dessa barn och unga, oavsett var de placeras – och därmed också de som måste ansvara för att kontrollera att HVB-hemmet lever upp till de krav om omhändertagande och vård som fastställs i socialtjänstlagen.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Mer i ämnet