Anneli Andersson, inspektör IVO, om varför myndigheten inte drar in tillstånd för fler kritiserade HVB-hem. Foto: Christoffer Hjalmarsson/SVT

Ivo: ”Att dra in tillstånd är vår sista åtgärd”

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har rätt att stänga HVB-hem som bryter mot sitt tillstånd – ändå sker det sällan, visar SVT:s granskning.

– Vi måste kunna bevisa i domstol att de inte har förbättrat verksamheten, säger Annelie Andersson, inspektör på Ivo.

Det ställs hårda krav i lagen för att driva HVB-hem. Hemmen ska ha god kvalitet och säkerhet och personalen ska vara kompetent.

Ivo kritiserade 200 hem förra året och av dem stängde myndigheten tre hem på grund av missförhållanden de hittade. Ytterligare tio hem har gått i konkurs eller stängts av ägarna. Men många fler hem har fått kritik mot just kvalitet och säkerhet – år efter år, visar SVT:s granskning.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

— Vi kan återkalla ett tillstånd men det är den allra yttersta åtgärden som vi har och vi behöver utreda det noga och ge alla möjligheter att åtgärda de här bristerna först, säger Annelie Andersson, inspektör på Ivo.

Varför då?

— Det är ju ett beslut som har en jättestor återverkan, både på den som har tillståndet, men också på de kommuner som placerar de barn och ungdomar som bor där.

Se mer i klippet ovan.

Hårda krav för att driva HVB-hem

  • Verksamheten ska uppfylla krav på god kvalitet och säkerhet. Det innebär bl.a. att det finns särskilda krav på föreståndarens kompetens och att övrig personal ska ha lämplig utbildning och erfarenhet.
  • Verksamhetens kvalitet ska säkras genom ett systematiskt kvalitetsarbete.
  • Verksamheten omfattas av bestämmelserna i lex Sarah om eventuella missförhållanden i verksamheten.
  • Verksamheten är skyldig att dokumentera de insatser som genomförs.
  • För verksamheter som vänder sig till barn finns krav på registerkontroll av personal.
  • Tillståndet är knutet till den juridiska eller enskilda person som beviljats tillståndet.

Källa: Ivo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Mer i ämnet