Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Lönegren ångrade att hon skrivit på anställningskontraktet – då startade rättsprocessen: ”Jätteläskigt, det kan förstöra hela ens ekonomi” Foto: SVT/Dokument inifrån

Arbetsrättsexperten stämde anställda som sa upp sig: ”Hon är körd för all framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Lönegren skrev på ett anställningsavtal hos juristbyrån Arbetsrättsexperten men ångrade sig samma kväll. Då krävde arbetsgivaren henne på hundratusentals kronor. Hanna tog hjälp av facket – men de läckte information till juristbyrån.

Det avslöjar SVT:s Dokument inifrån.

När den hårt kritiserade byrån Rive gick i konkurs startade grundaren Richard Olsson en ny; Arbetsrättsexperten. Här utformades anställningsavtalen så att anställda som sa upp sig inom ett halvår kunde krävas på hundratusentals kronor. 

Hanna Lönegren skrev på för att börja jobba hos Arbetsrättsexperten, men ångrade sig redan samma kväll. Hon hörde av sig till byrån dagen efter – som svarade med att kräva henne på drygt 400 000 kronor i en rättsprocess hon också riskerade att behöva finansiera.

Facket läckte information

Hanna Lönegren kontaktade facket för att få hjälp, men där läckte en person information om hennes fall till juristbyrån. 

Dokument inifrån har fått tillgång till inspelningar där byråns chefer diskuterar Hanna Lönegrens ärende: 

– En miljon kostar det henne, om vi vill .

– Varför gör man en sån här grej med två barn?

– Det är vårdslöst. Hela familjens ekonomi, de kommer aldrig återhämta sig ekonomiskt från det här. Hon är körd för all framtid.

Fick inte prata med medier

Arbetsrättsexpertens avtal innebar att den som till exempel inte debiterade tillräckligt kunde bli betalningsskyldig. Vid sjukskrivning accepterades inte vanliga läkarintyg, utan även chefen skulle bedöma den anställdas arbetsförmåga. Den som lämnade uppgifter till medier och myndigheter riskerade höga viten. Eventuella tvister mellan anställda och byrån skulle avgöras i en så kallad skiljedomstol, vilket kan bli oerhört dyrt för den anställda.

Stoppades av våldtäktsdom

Processen mot Hanna Lönegren fick ett slut när Richard Olsson och en hög chef dömdes till fängelse för att ha våldtagit en anställd. 

– När de häktades rann allt ut i sanden. Våldtäktsdomen räddade mig från en vidare process, säger hon. 

– Det sägs att jag går över lik för att nå mina mål. Det kanske många tycker är en nackdel. Men det kan i affärsmässiga sammanhang också vara en stor fördel. Det kan till viss del kan vara det som krävs för att lyckas på den nivån så snabbt, säger Richard Olsson i Dokument inifrån: Skamlös.

Vet du mer? Tipsa redaktionen!

Se hela Dokument inifrån: Skamlös på SVT Play eller det tredje och sista avsnittet i SVT1 på onsdag den 14 juni klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.