Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Richard Olsson berätta i norsk radio om hur han låtsades vara statsministern: “Jag är en bra svindlare”. Foto: SVT/Dokument inifrån

Richard Olsson dömdes för bedrägeri – sedan startade han Rive

Uppdaterad
Publicerad

Innan Richard Olsson grundade den utskällda byrån Rive i Sverige var han skandalmakare och bedragare i Norge. Han låg bland annat bakom ett pranksamtal som kunde ha påverkat dåtidens storpolitik. Men i Sverige visste ingen vem han var och han kunde byta svindlarkarriären mot en juridisk sådan. 

SVT har tidigare berättat om Richard Olsson och hans juristbyrå Rive som kritiserats, dömts och lämnat hundratals kunder med uppfattningen att de blivit lurade på stora summor pengar. Men det varken medarbetare eller kunder visste när han startade byrån, var att Richard Olsson hade ett förflutet som norsk rikskänd bedragare. Något som TV4 var först med att berätta.  

Kallade sig chefsjurist på Rive 

Eftersom titeln “jurist” inte är en skyddad titel – till skillnad från “advokat” – fanns det ingenting som hindrade den dömda bedragaren utan relevant utbildning från att dra igång verksamheten på Rive. SVT:s Dokument inifrån har tagit del av flera fall då han titulerat sig jurist respektive chefsjurist.

Han har efter Rives konkurs också legat bakom flera likartade juridiska verksamheter. Men i intervju är han helt öppen med att han inte har juristutbildning. 

För att kalla sig för advokat måste man genomgå en flerårig universitetsutbildning, göra praktik och godkännas av Advokatsamfundet – annars kan man tvingas betala böter. Men jurist får vem som helst titulera sig. Både Advokatsamfundet och Konsumentverket har tidigare varnat för oseriösa jurister. 

Lurade amerikanska ambassaden 

Under Richard Olssons karriär som bedragarprofil i norska medier under tidiga 2000-talet gjorde han flera uppmärksammade pranksamtal. Han ringde bland annat till den amerikanska ambassaden och utgav sig för att vara den norske statsministern, som inofficiellt ville ge sitt personliga stöd till Irakkriget. 

– Jag kan inte tro att han egentligen förstått allvaret med det han gjorde, säger före detta statsministern Kjell Magne Bondevik i Dokument inifrån: Skamlös. 

Till slut dömdes han för bedrägeri i Norge. Han flyttade sedan till Sverige, där det stod honom fritt att börja sälja juridiska tjänster.

Vet du mer? Tipsa redaktionen!

Se andra avsnittet av Dokument inifrån: Skamlös på SVT Play eller i SVT onsdagen den 7 juni klockan 20:00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.