Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare anställda och ett ögonvittne berättar om händelserna som ledde fram till att Richard Olsson och en till chefsperson dömdes för våldtäkt. Foto: SVT/Dokument inifrån

Våldtäktsdom blev slutet för skräckväldet på juristbyrån

Uppdaterad
Publicerad

De förväntades leva i en extrem alkoholkultur och ha dygnet-runt-engagemang till jobbet. Många var rädda och fastlåsta i skräckavtal. När två höga chefer anmäldes för våldtäkt påbörjades en rättsprocess som till slut blev räddningen för många av de anställda på Arbetsrättsexperten.

Ägaren Richard Olsson och hans chefskollega på juristbyrån Arbetsrättsexperten odlade en så kallad ”work hard, play hard”-kultur bland sina anställda. Deras utbildningshelger på en konferensgård präglades av hög alkoholkonsumtion.   

– I stort sett ett uttalat krav att alla var tvungna att dricka tills man däckade, säger Johannes Merbom, som senare tillsattes som vd och då fick det återberättat av personalen. 

Bundna av anställningsavtal

Flera kvinnliga anställda utsattes för sexuella trakasserier av Richard Olsson men ingen ville eller vågade anmäla.   

– Vi var flera kollegor som sa till varandra att “vi låter aldrig någon vara själv för länge med honom”, säger en tidigare medarbetare. 

De anställda var bundna av avtal som starkt begränsade deras möjligheter att berätta om arbetsförhållandena eller lämna företaget.

När är en nyanställd ung kvinna våldtogs på en av utbildningshelgerna ställdes situationen på sin spets. De tidigare anställda vittnar om hur kvinnan isolerades från övriga kollegor och tillbringade mycket tid hemma hos Richard Olsson tillsammans med honom och en annan chef. När kvinnan anmälde våldtäkten trädde flera fram och berättade om sexuella ofredanden. 

Dömdes för våldtäkt

Richard Olsson och den andra chefen dömdes mot sitt nekande och avtjänar nu fleråriga fängelsestraff.  

– Jag kan stå för de saker som jag har gjort och är öppen för att diskutera det.  Jag är dömd och ska avtjäna mitt straff, och det gör jag ju också. Jag tar ansvar för det. 

När straffet är avtjänat planerar Richard Olsson att fortsätta med affärsverksamhet.   

– Mina investeringar och planer drabbas ju inte av det här. I praktiken är det 16 månader tills jag lämnar det här stället. Jag förstår inte vad folk bryr sig om. Det är en petitess, säger han.

Vet du mer? Tipsa redaktionen!

Se hela Dokument inifrån: Skamlös på SVT Play eller det tredje och sista avsnittet i SVT1 på onsdag den 14 juni klockan 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.