Se hela granskningen på fem minuter. Foto: Per Leandersson

Sofie blir kvar på HVB-hem – förlorar i kammarrätten

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen i kammarrätten för “Fallet Sofie”, en 14-åring som kämpar för rätten till sina familjehemsföräldrar. Sofie förlorade, och måste nu bo kvar på ett HVB-hem.

Idag kom domen i kammarrätten, som avgjorde fallet. Den upphäver förvaltningsrättens dom som gav henne rätt att få flytta tillbaka till det familjehem där hon vuxit upp.

Sofie är ett av de första familjehemsbarn i Sverige som drivit ett eget rättsfall för att få bo hos dem som hon ser som sin mamma och pappa. Hon har bott där sedan hon föddes, men för drygt ett år sedan sa socialtjänsten i Borlänge upp avtalet med familjehemmet och flyttade Sofie.

SVT Nyheter granskar

Striden handlar om synen på hur familjehemmet hanterat en situation där en kille i familjens närhet polisanmäldes för sexuella övergrepp mot en annan tjej.

Ger socialtjänsten rätt

Kammarrätten går på socialtjänstens linje att familjehemmet på grund av detta inte är lämpligt eller ”kan tillgodose hennes vårdbehov.”

Domstolen skriver att ”vid en sammanvägning av samtliga omständigheter även med beaktande av flickans vilja och anknytning till familjehemmet bedömer kammarrätten att familjehemmet inte är lämpligt.”

Den menar också att det inte framgått något annat än att HVB-hemmet tillgodoser Sofies behov.

Förbjöd kontakt med familjehemmet

Förundersökningen lades ner och Sofie säger att hon aldrig utsattes för något. Men socialtjänsten var fortsatt orolig och flyttade henne till ett HVB-hem mot hennes vilja. Trots att killen sedan har flyttat från orten har socialnämnden hållit fast vid beslutet. De bröt all kontakt med familjehemmet och den då 13-åriga Sofie fick inte ringa eller ta emot post från föräldrar, syskon eller vänner.

Men Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, gav i vintras kritik till både HVB-hemmet och kommunen för att de isolerat Sofie, och gav henne rätt till en egen advokat. Hon hade rätt att överklaga flytten, menade Ivo.

I maj i år vann Sofie i förvaltningsdomstolen. Under rättegången var det första gången på ett år som hon träffade sina familjehemsföräldrar igen.

Kvar på HVB-hemmet

Hon skulle få flytta hem, när domen vunnit laga kraft. Men Borlänge kommun överklagade domen. De skriver i sitt överklagande att de håller med en rådman som var skiljaktig i förvaltningsrätten som menar att det krävs högre krav på familjehem än att de bara är bättre än flickans biologiska föräldrar.

— Jag känner att jag har straffats för något som inte ens är mitt fel. De flyttade på mig, men jag hade ju inget med det att göra, säger Sofie.

I väntan på beslutet i kammarrätten har hon väntat på ett HVB-hem långt hemifrån.

Anledningen till att Sofie flyttades var för att säkra hennes trygghet. Men på HVB-hemmet berättar hon om polisutryckning mot våldsamma ungdomar, och att hon varit rädd för en kille som hotat henne och tafsat. HVB-hemmets föreståndare vill inte kommentera.

— Jag vill hem. Jag kommer aldrig att ge upp, säger Sofie.

Hennes advokat UllaBella af Klercker har JO-anmält kammarrätten för att hon fått vänta så länge, i sexton veckor efter att besvärstiden löpte ut.

Kommunen: ”Precis tagit del av domen”

SVT söker Borlänge kommun för kommentar, som på sin hemsida skriver att man tagit del av domen.

”I dag kom Kammarrätten med sin dom i det uppmärksammade barnärendet som hanteras av socialtjänsten i Borlänge. Socialtjänsten har precis tagit del av domen och behöver nu tid att analysera vad den innebär. Socialtjänstens uppdrag är alltid att se till barnets bästa.” står det på hemsidan.

Fotnot: Sofie heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet