Skånes regionstyrelses ordförande Carl Johan Sonesson (M) planerar att inkludera Sverigedemokraterna i alliansdiskussionerna. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Bäddat för maktskifte i flera kommuner och regioner

Uppdaterad
Publicerad

I flera kommuner och regioner finns det indikationer på ett maktskifte efter söndagens val. I Region Stockholm och Västra Götalandsregionen ser ett S-styre ut att bli verklighet och i Oxelösund i Sörmland verkar M ta över efter 72 år med S vid rodret.

Det har svängt rejält politiskt på sina håll i landet. I Stockholm och Västra Götaland ser Socialdemokraterna ut att bli regionvalens stora vinnare – medan de blågröna blocken, bestående av de borgerliga partierna och Miljöpartiet, backar.

Nu lutar det åt maktskifte i båda regionerna. MP i såväl Region Stockholm som Västra Götalandsregionen har nämligen öppnat för att överge sina blågröna block och inleda ett samarbete med S.

Val 2022

– Vi är överens med S om att försöka hitta stöd för ett nytt styre i regionen, säger Madeleine Jonsson, MP:s regionala toppnamn i Västra Götaland.

I Region Skåne backar de styrande allianspartierna – M, C, L och KD – medan S och V ökar. Men inget av alternativen har än så länge tillräckligt med mandat i regionfullmätkige för att styra.

SD samlar 30 mandat men varken L eller C är villiga att styra tillsammans med dem.

– Jag stänger aldrig några dörrar men nu ska vi första hand sätta oss ner med våra allianskollegor och inkludera Sverigedemokraterna i de diskussionerna, säger regionrådet Carl Johan Sonesson (M).

72 år lång S-epok ser ut att vara över

Även i flera kommuner blåser förändringens vindar.

I Oxelösund i Sörmland ser Moderaterna ut att bli det största partiet i kommunfullmäktige. Det skulle innebära slutet på en 72 år lång epok av socialdemokratiskt styre.

– Ja, just nu ser det inte så ljust ut för vår del. Det verkar ju som att det blir ett majoritetsskifte i Oxelösund, säger Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund.

I Karlstad ser det blågröna blocket, som styrt kommunen sedan 2010, ut att tappa tre mandat medan S går starkt framåt, och får fyra extra mandat.

– Det ger ju oss ett bra utgångsläge inför förhandlingarna, säger Linda Larsson (S), kommunalråd i Karlstad.

Maktskifte för första gången på 92 år

I S-fästet Oskarshamn kan det bli maktskifte för första gången på 92 år. S är fortsatt störst på 32,3 procent, men både M och SD går framåt, och skulle kunna samstyra med KD, enligt Barometern. Det är dock också möjligt att S och Moderaterna, precis som i dag, fortsätter att leda kommunen tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet