Björklund: Huvudalternativet är fortfarande en Alliansregering tillsammans med MP Foto: SVT

Björklund: Utesluter inte helt en M+KD-regering

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att han kan släppa fram en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna, om det är det enda tänkbara alternativet.

– Då måste vi ju kalla in partirådet och ställa frågan om man ska släppa fram dem ändå, men det vill jag undvika säger han i SVT:s Aktuellt.

Liberalernas Skåneförbund vill förhindra att Liberalerna släpper fram en S-ledd regering, och har satt press på Jan Björklund att gå med på att SD får det inflytande som han sagt att han inte vill ge dem. Men Björklund är inte beredd att stänga dörren till varken Socialdemokraterna eller Miljöpartiet.

– Alliansen ska kunna samarbeta över blockgränsen, till exempel med S eller MP. Den dörren är inte stängd, även om det inte är förstahandsalternativet just nu. Jag är kritisk till mycket av Miljöpartiets politik, men jämfört med SD är de ett parti man bör resonera med,  säger han.

Regeringsbildningen

Tror på sitt stöd

Björklund menar att det är naturligt att det finns olika uppfattningar inom ett parti, men att han har ett starkt förtroende i de egna leden. Enligt Björklund handlar det inte om hans person, och heller inte om Kristersson.

– Vi är inte emot Kristersson eller Moderaterna, utan den makt som Sverigedemokraterna skulle kunna få, säger han.

Vill inte spekulera

Jan Björklund har tidigare sagt att han aldrig kommer medverka till att Sverigedemokraterna får politiskt stöd.

Vad skulle det innebära för dig om en regering med stöd av SD släpptes fram?

– Jag vill inte spekulera i sådana frågor. Det handlar inte om mig utan om Sveriges framtid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet