46-åringen med advokat Thomas Olsson. Foto: Sofia Lantz/SVT

Dagens dom i linje med tidigare domar om förberedelse till terroristbrott

Publicerad

ANALYS · Två av de tre som åtalats för förberedelse till terroristbrott friades idag av Solna tingsrätt. Ur det perspektivet sällar sig dagens dom till de tidigare domar om terrorförberedelser som avgjorts i svenska domstolar sedan den nya terrorlagstiftningen infördes i början av 2000-talet.

Sofia Bering

Reporter SVT Nyheter

Av de sammanlagt 18 personer, inklusive de tre som omfattas av dagens dom, som har åtalats för terrorförberedelser har fyra nu dömts för det brottet, nio dömts för andra brott och fem friats.

Fler frianden än fällanden alltså.

Räknas som framgång

Ändå räknar åklagaren i målet, Per Lindqvist, dagens dom som en framgång. Men inte främst för att tingsrätten trots allt gick på hans linje när det gäller en av de tre män som åtalats för att ha planerat ett terrorattentat i Sverige. Sju års fängelse och livstids utvisning blev straffet för 46-åringen som pekats ut som huvudman och som skaffat de kemikalier som enligt tingsrätten skulle kunna ha använts vid ett sprängattentat i terrornätverket IS namn.

Nej framgången återfinns istället enligt Per Lindqvist i det faktum, Solna tingsrätt nu konstaterat genom sin dom, att terrorplanerna var allvarligt menade men förhindrats innan de sattes i verket med förmodat förödande följder.

Kvitto på förmågan att avvärja terrorattentat

I så motto även en framgång för Säpo som stått för utredningen och som alltid hävdar att det inte är fällande domar som avgör hur framgångsrik terrorbekämpningen är utan förmågan att avvärja terrorplanerna innan terroristerna slår till.

Dagens dom kan dock ses som ett kvitto på den förmågan. För oavsett vad man säger om vikten av domar så kan man inte bortse från att de har betydelse för tilltron både till lagstiftningen och rättstillämpningen.

Tidigare tillslag framöver?

En av svårigheterna när det gäller förberedelsebrott är just att räkna ut när det är dags att slå till. Om det sker för tidigt leder det kanske inte ens till ett åtal och än mindre till en fällande dom. För sent, till ett fullbordat brott med förödande konsekvenser.

Domen slår fast att det inte krävs några konkreta eller specificerade uppgifter om var och när ett sprängattentat planerats att ske och effekten av det för att uppfylla kriterierna för ett förberedelsebrott.

Det kan få betydelse för hur terrorutredningar bedrivs framöver. Det vill säga att polis och säkerhetspolis kommer att slå till tidigare än man hittills gjort och ändå kunna räkna med fällande domar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Terrorgripna

Mer i ämnet