Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Försvarsadvokaten: Vi kommer att överklaga

Uppdaterad
Publicerad

Den 46-årige mannen som har dömts till sju års fängelse och utvisning för förberedelser till terrorbrott kommer att överklaga domen, säger hans försvarsadvokat Thomas Olsson till SVT Nyheter.

– Vi anser inte att argumentationen är särskilt övertygande, säger han.

Det finns tillräckligt med bevis mot en 46-årig som misstänkts för förberedelser till terrorbrott, meddelade Solna tingsrätt i dag och dömde mannen till sju års fängelse och utvisning.

Tingsrätten anser att de kemikalier mannen skaffade hade kunnat användas för en sprängning. Man anser också att det finns bevis för att mannen tagit del av en bombinstruktion samt att han haft uppsåt att genomföra en sprängning i IS namn.

Terrorgripna

Mannen ska ha varit beredd på en fällande dom, säger hans försvarsadvokat Thomas Olsson.

– Den långa tid det har tagit att meddela domen och att han har varit frihetsberövad fram till i dag var en klar indikation på att det här skulle bli utgången. 

Domen kommer att överklagas.

– Vi anser inte att argumentationen är särskilt övertygande, säger Olsson.

Två släpptes tidigare i veckan

Han pekar på flera punkter han ser som svaga i den fällande domen. Bland annat tycker Thomas Olsson att det inte finns något som tyder på att kemikalierna skulle användas för terrorbrott, eftersom mannen ska ha försökt sälja dem till kommunen. Han tycker inte heller att det finns något samband ”mellan de olika omständigheter som tingsrätten lägger till grund för sin bedömning”.

– Vi ser med tillförsikt fram emot en prövning i hovrätten, säger Thomas Olsson.

Tre män, 30, 39 och 46 år gamla, misstänktes för förberedelse till terroristbrott, då de enligt åklagaren planerat att genomföra ett terrorbrott i Sverige.

I tisdags släppte Solna tingsrätt två av männen, 30-åringen och 39-åringen, eftersom den ansåg att det inte fanns tillräckliga skäl för att hålla dem häktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet