Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Småspararfavoritens första order fastnade i tullen – men det berättade man inte förrän långt senare. Hör det lugnande budskapet från dåvarande vd:n – och kritiken från Aktiespararna.

Miljonböter för kursraketen – så bröt Aegirbio mot börsens regler

Uppdaterad
Publicerad

Småspararfavoriten Aegirbio bröt med sitt partnerbolag efter att SVT avslöjat kopplingar till Sveriges största bedrägerihärva. Men Aegirbio lät bli att berätta om ett viktigt villkor i avtalet. Det är ett av skälen till att Aegirbio nu måste betala ett vite på över en miljon kronor, efter ett beslut i Börsens disciplinnämnd.

– Disciplinnämnden ger svidande kritik mot bolaget, konstaterar föreningen Aktiespararnas jurist Sverre Linton, som själv varit kritisk mot just Aegirbios informationsgivning. 

Aegirbio blev en småspararfavorit 2021 efter nyheter om jätteförsäljning av covidtester till Asien. Men kursen kraschade efter att SVT avslöjat kopplingar mellan Aegirbios partnerbolag och aktörer i Sveriges största bedrägerihärva, mobilhärvan.

Under året som följde backade Aegirbio från alla utfästelser om kommande mångmiljonintäkter och hänvisade alla fel till partnerbolaget Nowmed.

Men SVT:s granskning har också visat att Aegirbio flera gånger dröjt med att berätta om dåliga nyheter. Ett bolag med koppling till Aegirbios nuvarande vd lyckades tjäna mångmiljonbelopp på att sälja Aegirbio-aktier i tid, medan tusentals småsparare gjorde jätteförluster.

En av dessa, Ronny Jansson, anmälde i fjol Aegirbio till Nasdaq.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronny Jansson är en av många som förlorade hundratusentals kronor när medtechbolaget Aegirbio kraschade på börsen. – Helt plötsligt var mina sparkapital uppe i 1,6 miljoner. Det var skitkul. Sen när man inser att det bygger på bluffordrar så känns det mindre bra. Foto: Tomas Hallstan/SVT

Nasdaq anmälde i sin tur Aegirbio till Börsens disciplinnämnd i december med en begäran om att bolaget skulle avnoteras. Men disciplinnämnden nöjer sig alltså med ett vitesföreläggande, vilket Aegirbios vd Bradley Messmer i en skriftlig kommentar beskriver som ”rätt beslut”:

”Bolaget lägger härmed en mycket turbulent period bakom sig och ser fram mot att kunna fokusera på sin affärsverksamhet.”

– Bolaget får kännbara böter, men det är nog många som är förvånade över att det inte blev ännu högre eller avnotering. Många ställer sig nu säkert frågan vad som egentligen krävs för att bli avnoterad, säger Aktiespararnas Sverre Linton. 

Efter disciplinnämndens beslut steg Aegirbios aktie med över 100 procent på tisdagen, för att på onsdagen backa drygt 20 procent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter SVT:s avslöjande sjönk aktien rejält. Hör turerna om bolagen kring börsraketen Aegirbio som kopplades till den så kallade mobilhärvan.

Aegirbio har enligt Börsens disciplinnämnd ”vid upprepade tillfällen” brutit mot skyldigheten att offentliggöra insiderinformation ”på ett sätt som ger allmänheten en snabb tillgång till informationen och möjlighet till en fullständig och korrekt bedömning av denna i rätt tid.” 

Beslutet tar upp tre tillfällen:

  • I Aegirbios avtal med partnerbolaget Nowmed fanns ett villkor som gjorde att Aegirbio efter ett halvår var tvungna att köpa tillbaks de produkter som Nowmed inte lyckades sälja vidare. Detta villkor berättade Aegirbio aldrig om.
  • När Aegirbio bröt med Nowmed berättade man inte vad detta skulle betyda för den order som skulle ge intäkter på 40 miljoner – nämligen att intäkterna till största delen skulle utebli.
  • Aegirbios dåvarande vd bekräftade för nyhetsbyrån Direkt att man fått ett godkännande från thailändska myndigheter, innan detta gått ut i ett pressmeddelande.

Disciplinnämnden ”bedömer överträdelserna som allvarliga, varför vite ska utgå som påföljd”. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilhärvan

Mer i ämnet