Filippa (vänster) och Emma (höger) har startat en insamling för att visa sitt stöd för kvinnan i det uppmärksammade Fittja-målet. Foto: TT/Privat

De startade namninsamling för kvinnan i Fittja-målet – fick över 20.000 underskrifter på ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

Filippa Bärve var en av dem som blev minst sagt chockade över den friande domen i det uppmärksammade gruppvåldtäktsmålet i Fittja. Hon, och hennes väninna Emma Lindell, bestämde sig då för att starta en namninsamling till kvinnan.

– Det som hänt i det här fallet, som gjort att det än så länge inte klarats upp, får aldrig någonsin hända igen, säger hon till SVT Nyheter.

Under gårdagen kom domen för den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja. Södertörns tingsrätt friade samtliga fem män som stod åtalade, vilket väckte starka reaktioner från allmänheten och även möttes av kritik från sakkunniga och advokater som Elisabeth Massi Fritz, Nina Rung och Victor Banke samt domaren själv.

Två av dem som reagerade starkt på den friande domen var Filippa Bärve, 26, och hennes vän Emma Lindell, 26.

– Jag och Emma mådde illa när vi fick höra nyheterna om fallet. Vi kände båda två att vi behövde kanalisera frustrationen, säger Filippa till SVT Nyheter.

20.000 underskrifter på ett dygn

De bestämde sig för att tillsammans starta en namninsamling och en Facebookgrupp till stöd för den utsatta kvinnan. På bara ett dygn är insamlingen nu uppe i nästan 20.000 namnunderskrifter, vilket kom som en överraskning för båda.

– Det känns lite galet, och häftigt! Vi förstod ju att många med oss kände den här frustrationen men vi trodde aldrig att vi skulle få den här spridningen, berättar Filippa.

Men på grund av det stora engagemang som insamlingen väckt har även vissa personer använt insamlingen för att förespråka främlingsfientliga åsikter, något som de tar avstånd ifrån.

– För oss handlar det om sympati för kvinnan och om kvinnors rättssäkerhet. Vi vill vara tydliga med att namninsamlingen inte ska förknippas med rasism. Syftet från första början var att visa kvinnan att vi är många som står bakom henne.

Hoppas på konkret förändring

På grund av den stora uppslutningen runt namninsamlingen hoppas Filippa och Emma nu att den ska leda till konkreta förbättringar för kvinnors rättssäkerhet.

– När det är så många som börjar engagera sig hoppas vi så klart också att den får kraft till att förändra rättsväsendet. Det som hänt i det här fallet, som gjort att det än så länge inte klarats upp, får aldrig någonsin hända igen, säger Emma.

Stockholmspolisen säger i en kommentar till SVT Nyheter att man kommer läsa igenom domen för att kunna avgöra vad för åtgärder som kan bli aktuella.

– Vi ska gå igenom den och se vad kritiken ligger i och se vad vi kan förändra och göra bättre, säger han.

I dagsläget närmar sig antalet namnunderskirfter 60.000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.