Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Socialdemokraterna och Moderaterna tycker att kritiken blir missvisande. Foto: SVT

Efter kritik om ”elpopulism” – M och S svarar

Uppdaterad
Publicerad

Nationalekonomen Lars Calmfors tycker att Socialdemokraternas och Moderaternas förslag om högkostnadsskydd för elpriser är dåliga. Varken Mikael Damberg (S) eller Elisabeth Svantesson (M) håller med om kritiken.

– Det Lars Calmfors missar, och jag har stor respekt för honom, är att det kommer att bli dyrt i vinter, säger Elisabeth Svantesson i kvällens debatt i Agenda.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna föreslår högkostnadsskydd som ett sätt att kompensera för de höga elpriserna. Lars Calmfors, nationalekonom och tidigare ordförande i Finanspolitiska rådet, anser att det inte bara är inflation i elpriser just nu – utan även inflation i dåliga förslag.

– Jag skulle nästan prata om elpopulism här, säger han. 

Val 2022

Lars Calmfors tycker att man ska ge stöd, men att det inte ska kopplas till förbrukningen utan generella bidrag eller skattesänkningar till de som drabbas värst. Han föreslår även bidrag som incitament för de som sänker sin elkonsumtion.

– Vi har en bristsituation, och subventionerar man då på ett eller annat sätt förbrukningen av varan blir bristen bara värre.

I kvällens debatt i Agenda svarar finansminister Mikael Damberg (S) och Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson på nationalekonomens kritik.

”Kommer att bli dyrt i vinter”

Mikael Damberg (S) anser att det som beskrivs av Calmfors är fel och säger att det inte är högkostnadsskydd för elkonsumtion Socialdemokraternas förslag handlar om utan för pris.

– Jag tycker att man måste kunna göra två saker samtidigt: Både jobba långsiktigt med effektiviseringar och besparingar, men också se till att vi klarar den här vintern, säger Mikael Damberg.

Elisabeth Svantesson (M) delar bilden och säger att deras förslag inte handlar om att få mycket pengar om man konsumerar el utan tvärtom. När priset når en viss nivå ska man veta att staten tar ansvar, säger hon och tillägger:

– Och sen kan man självklart inte få hur mycket pengar som helst.

– Det Lars Calmfors missar, och jag har stor respekt för honom, är att det kommer att bli dyrt i vinter, säger Elisabeth Svantesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet