Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Calmfors: ”Politikerna har blivit fångade i ett spel”. Se professorn i internationell ekonomi berätta varför elpriserna borde lämnas utanför valrörelsen. Foto: TT/SVT

Ekonomen: Debatten om elpriser borde pausas till efter valet

Publicerad

Högkostnadsskydd, sänkt skatt på el under vintern och kompensation till hushållen. Partierna tävlar i att komma med förslag som ska hantera rusande elpriser. Politikerna är inne på helt fel spår, menar ekonomiprofessor Lars Calmfors, som menar att elfrågan borde lyftas bort från valrörelsen. 

– Det vore bättre om det var en fråga som partierna i lugn och ro diskuterade efter valet, säger han. 

Partierna har något av en kapplöpning när det gäller förslag för att hantera stigande elpriser. Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi, är inte imponerad av det han har sett.  

– Alla förslagen verkar i stort sett innebära att man subventionerar förbrukningen av el, och att man försöker hålla nere kostnaderna. Men eftersom det i grunden är elbrist så kommer det att leda till att efterfrågan hålls uppe och priserna stiger lika mycket som man subventionerar, och då löser man inte problemet, säger han.

Kritiken: Uppmuntrar inte till att spara på el

Regeringen vill att minst 30 miljarder av avgifterna som betalas in till statliga Svenska kraftnät ska användas för att antingen kompensera hushåll direkt eller på andra sätt sänka priser och avgifter. Även företag ska få ta del av ett högkostnadsskydd.  

Sverigedemokraterna vill tillfälligt sänka skatten och helt slopa momsen på el under vintermånaderna, och Moderaterna föreslog nyligen ett maxtak för elräkningar. Förslaget liknar det högkostnadsskydd som finns i Norge.

– Regeringens förslag verkar innebära stöd både till hushåll och företag, men i båda förslagen är stödet kopplat till elförbrukningen och därmed skapar man inget incitament att spara på förbrukningen, säger Lars Calmfors. 

– Jag uppfattar det som att politikerna har blivit fångade i ett spel där de bjuder över varandra. Bjuder Moderaterna 15 miljarder så bjuder regeringen nu 60 miljarder. Man försöker helt enkelt övertrumfa varandra.

Ser risk med partiernas vallöften

Lars Calmfors påpekar att det bland ekonomer pågår en nyanserad diskussion om vad som vore samhällsekonomiskt bäst att göra för att hantera stigande elpriser. För att få till samma typ av diskussion bland politikerna menar Lars Calmfors att debatten om elfrågan borde pausas – till efter valet. 

– Risken är att partierna i konkurrens om väljarna binder sig till diverse åtgärder och blir tvungna att genomföra dem efter valet. Det vore bättre att man i lugn och ro försökte arbeta fram de mest lämpliga och effektiva åtgärderna. Men sannolikheten för att det ska ske är väldigt liten. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.