Stefan Larsson, docent i teknik och social förändring vid Lunds universitet. Foto: Andreas Nilsson/SVT

”Dejtingapparna saknar tillsyn”

Uppdaterad
Publicerad

Tillsynen av digitala tjänster hänger inte med utvecklingen, menar Stefan Larsson, docent i teknik och social förändring. Enligt Datainspektionen beror den bristande tillsynen bland annat på att det är svårt för myndigheten att granska utländska företag. Men en lagändring inom EU kan komma att förändra detta.

SVT:s konsumentredaktion Plus har granskat hur flera stora dejtingappar hanterar sina användares personuppgifter.

Enligt Stefan Larsson, docent i teknik och social förändring vid Lunds universitet, är persondata kärnan i vår nya digitala ekonomi. Han menar att konsumenterna av digitala tjänster, som till exempel dejtingappar, idag är för godtrogna. Men han tycker också att tillsynen av digitala tjänster är eftersatt.

Nätdejting

– Tillsynsmetoderna måste följa efter teknikutvecklingen. Som det ser ut nu så saknas det, säger Stefan Larsson till Plusredaktionen.

Svårt granska utländska företag

Datainspektionen är den myndighet som i Sverige ansvarar för tillsynen av hantering av personuppgifter. Men enligt Magnus Bergström, IT-säkerhetsexpert på Datainspektionen, blir det problematiskt när det handlar om företag som har sitt säte utomlands.

– Det är svårt för oss som nationell myndighet att på eget bevåg granska aktörer som inte är etablerade i landet.

Den 25 maj kommer en ny dataförordning (GDPR) som ska gälla i alla EU:s medlemsländer. Lagen kommer att innebära en hel del förändringar för de företag som behandlar persondatauppgifter och en förstärkning av rättigheterna för den enskilde individen.

Bland annat kommer personuppgifter som en persons sexualliv och sexuella läggning att få ett bättre lagskydd.

– Det kommer att göra det lättare för dig som svensk att kunna göra din rätt gällande mot företag i andra delar av Europa, säger Magnus Bergström.

I SVT Play-serien ”Plus granskar” kan du se mer om hur dejtingapparna hanterar dina personuppgifter.

Det säger nya lagen

Enligt den nya dataförordningen GDPR räknas följande personuppgifter som känsliga.

Nya:

  • en persons sexualliv eller sexuella läggning
  • genetiska uppgifter (personuppgifter som rör en persons nedärvda eller förvärvade genetiska kännetecken, vilka till exempel kan framgå av en dna-analys.)
  • biometriska uppgifter som entydigt identifierar en person (fysiska, fysiologiska eller beteendemässiga kännetecken som erhållits genom en särskild teknisk behandling, till exempel fingeravtrycksuppgifter.)

Kvar från tidigare lagstiftning:

  • ras eller etniskt ursprung
  • politiska åsikter
  • religiös eller filosofisk övertygelse
  • medlemskap i en fackförening
  • hälsa

Källa: Datainspektionen

Tipsa Plus!

Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdejting

Mer i ämnet