Just nu pågår en diskussion om hur mycket personlig information man egentligen delar med sig av på sociala medier och hur man kan skydda den. Foto: Facebook/TT

Den här informationen har Facebook om dig – och så laddar du ner den

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Cambridge Analytica har vidare personlig information om 50 miljoner Facebookanvändare. Men hur personlig är informationen du delar på Facebook? Du kan själv ladda ner den och ta reda på det.

Facebook lät ett externt företag ta del av information på ett sätt som bröt mot deras användarvillkor. Just nu pågår en diskussion om hur mycket personlig information man egentligen delar med sig av på sociala medier och hur man kan skydda den.

Här förklarar SVT Nyheter hur man kan välja vilka applikationer som ska få tillgång till ens information. Det finns också ett sätt att ta reda på exakt vad Facebook vet om dig.

Cambridge Analytica och Facebook
Foto: Facebook

Skickar kopia

Gå in på dina kontoinställningar och klicka på ”Ladda ned en kopia av din Facebookinformation”. Efter några timmar kommer du att få mejl från Facebook med dokument med all information de har samlat på sig om dig genom åren.

Det handlar om sidor du gillat, statusar du skrivit, vem du kommunicerar med samtidigt som all personlig information du valt att dela med dig av finns där. Dessutom finns alla chattar du haft sedan Facebook introducerade ett chattverktyg att tillgå.

Foto: Facebook

För att begränsa vad Facebook vet om dig kan du se över även ändra dina annonsinställningar. Om du vill veta exakt vem Facebook tror att du är och vad du är intresserad av kan du klicka på ”Dina intressen”.

Foto: Facebook

Facebook baserar sina riktade annonser på vad du gillat för sidor och vilka sajter du besöker på nätet. Vill du så kan du klicka bort det du inte är intresserad av, men du kommer förmodligen fortfarande att få annonser baserat på din ålder, ditt kön och den plats du befinner dig på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet