Foto: TT

Analys: Tre frågor – och svar: ”Det är chockerande läsning”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Den skandalomsusade plastikkirurgen vid Nackakliniken har anmälts av ett stort antal patienter som har fått mycket svåra skador av hans ingrepp. Att han nu kritiseras av IVO var väntat, menar SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx.

Josefin Lennen Merckx

Medicinreporter

– Vi har gått igenom i stort sett samtliga anmälningar mot plastikkirurgen som myndigheterna har fått in. Det är chockerande läsning, säger Josefin Lennen Merckx, medicinreporter på SVT Nyheter.

Under det gånga året har hon granskat den skandalomsusade plastikkirurgen vid Nackakliniken utanför Stockholm.

Enligt IVO har plastikkirurgens operationer i de två granskade fallen inte skett i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Han kritiseras för att på ett oacceptabelt sätt ha prioriterat det estetiska resultatet före det funktionella.

1. Varför har det tagit så lång tid för IVO att utreda kirurgen?

 – Det undrar jag också men jag tror att IVO har blivit tagna lite på sängen av den lavin av anmälningar som kommit in om kirurgen det senaste året. De ska gås igenom noggrant och alla parter ska höras. Det skrämmande är att anmälningarna bara fortsätter komma in.

I somras kunde SVT Nyheter visa att kirurgen varit känd hos granskningsmyndigheterna i tio års tid.

2. Hur kommer det sig att han har kunnat fortsätta med sina skönhetsoperationer trots alla varningssignaler?

– Ja något är uppenbarligen fel i vårt system. Skyddet för skönhetsopererade är för dåligt. Jag har talat med flera patienter som vittnar om myndigheterna inte tagit deras skador på allvar. De säger att de har mötts av attityden att de får skylla sig själva eftersom de gjorde privata skönhetsingrepp.

3. Vad händer nu?

– Nu arbetar IVO vidare med ytterligare ett fyrtiotal anmälningar mot kirurgen. De ska även avsluta det stora tillsynsärende på honom som de inledde förra våren. När den är klar tror jag att vi kan förvänta oss ett besked om IVO anser att han bör få behålla sin läkarlegitimation. Det är dock HSAN, Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd som fattar det slutgiltiga beslutet i ärenden om prövotid eller återkallelse av legitimation.

En plastikkirurg vid Nackakliniken har skadat ett stort antal patienter i samband med olika skönhetsingrepp. Minst 56 personers anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, rör skador efter näskirurgi. Det handlar om nervskador, ansiktsfrakturer och svåra andningsproblem. En del av patienternas näsöppningar är små som riskorn efter operationerna.

Våren 2017 slog läkare vid Karolinska universitetssjukhuset larm till IVO om plastikkirurgen. Det gjorde även Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi.

I juni 2017 kunde SVT Nyheter avslöja att kirurgen varit känd för granskningsmyndigheterna i tio år. Men trots att läkaren anmälts om och om igen har IVO lagt ned flera anmälningar utan att ens utreda dem.

SVT kunde bland annat visa att Socialstyrelsen fick ett brev från Storbritannien redan 2009. En advokatfirma informerade myndigheten om att kirurgen varit under utredning för att ha allvarligt skadat patienter där.

En brittisk kvinna, som så småningom avled, och ytterligare 16 patienter fick flera miljoner kronor i ersättning för sina skador. Advokatfirman erbjöd de svenska myndigheterna journaler och en utredning av en oberoende medicinsk expert. Men Socialstyrelsen bad aldrig om att få handlingarna.

I dagsläget utreder IVO ett fyrtiotal anmälningar mot kirurgen. Två ärenden har avslutats och i båda fallen kritiserar IVO kirurgen för hans misslyckade näsoperationer.

Myndigheten arbetar även vidare med en större tillsyn i vilken de utreder kirurgens yrkesskicklighet och hans lämplighet som yrkesutövare. IVO uppger att de hoppas bli klara innan påsk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet