Människor som filmar och försvårar vid räddningsinsatser har återigen väckt starka reaktioner. Foto: TT (Arkivfoto)

Forskaren: ”Det kan vara bra att filma vid olyckor”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen dog minst fem personer i samband med drunkningsolyckor. Situationer där människor hindrade räddningsinsatser genom felparkerade bilar och folksamling på olycksplatsen väckte starka reaktioner i sociala medier. Men varför filmar vi olyckor – och kan det någonsin vara av godo?

Brian Palmer, författare och socialantropolog vid Uppsala universitet, säger att helgens händelser är tragiska, men att vi har en vana att filma allt. Detta, kombinerat med människors fascination över död och våld, leder till att vi tar upp telefonen.

– Vår etik och etikett har inte hunnit ikapp med de stora tekniska utvecklingarna. Vi har alla en avancerad kamera i mobilen och vi har vissa belöningssystem via sociala medier och väcker intresse med dramatiska bilder, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Drunkningsolycka i Degerfors filmades av badgäster

– Vi är vana vid att ta bilder på allt som är dramatiskt och oväntat. Då hinner man inte tänka ”vad är det jag gör nu?”.

Menar du att ”gilla-jakten” slår ut sunt förnuft?

– Delvis, men nyfikenhet om andras nödsituationer har varit med oss långt före mobiltelefoner och Facebook. Men drivkrafterna är starkare nu.

”Problematiskt med förbud”

I helgen drunknade en 17-årig pojke i Degerfors och polisen kritiserade att folksamlingen på plats filmade och störde insatsen.

– Personligen tycker jag att det är väldigt osmakligt att filma en sådan här tragisk händelse, sa räddningstjänstens insatsledare Lars Eidwall då.

De senaste åren har liknande händelser diskuterats och bland andra Ambulansförbundet vill se fotoförbud vid olycksplatser.

Men enligt forskaren Brian Palmer kan det faktiskt vara bra att filma och ta bilder – i vissa fall.

– Man vet oftast inte vad situationen handlar om förrän i efterhand. Tänk om jag hade varit på Drottninggatan för 14 månader sedan och såg en lastbil som kraschade in i Åhléns. Jag kanske skulle tolka det som en lastbil med trasiga bromsar. Men när det sen visade sig vara ett terrordåd var det bra att folk filmade, som kunde användas som bevismaterial, säger han.

Hur ser du på Ambulansförbundets krav på fotoförbud vid olycksplatser?

– Det är mycket problematiskt. Det är svårt att veta vad situationen är, som sagt. Det är också viktigt att medborgare har möjlighet att dokumentera till exempel polisens övervåld i de fall där det händer. Det har varit väldigt viktigt för Black lives-matterrörelsen i USA. Det är en folkbildningsuppgift som vi står inför och en lagstiftning är inte säkert att det är rätt lösning på problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drunkningsolycka i Degerfors filmades av badgäster

Mer i ämnet