S-ledaren Stefan Löfven. Foto: Scanpix

”Inte fritt fram för privata vårdföretag”

Uppdaterad
Publicerad

Den socialdemokratiska väljarkåren går på tvärs mot partiledningen när det gäller vinster i vården. I Aktuellts ufrågning säger Stefan Löfven att kommunerna själva ska få bestämma.

Majoriteten av Sveriges arbetarekommuners ordföranden säger nej till att privata företag inom vård och skola ska få ta ut vinster. Men partiledare Stefan Löfven tycker att frågan är för komplicerad för ett rakt ja eller nej.

-I vissa delar av landet kanske man vill ha delar som är privata och då vill vi säkerställa att det både finns valfrihet och toppkvalité i den sjukvård och den omsorg och skola som erbjuds av andra än av det offentliga, säger Stefan Löfven till Claes Elfsberg i SVT:s Aktuellt, kvällen innan han håller sitt första partiledartal i Almedalen.

-Vi håller på att se hur vi kan tillgodose båda dessa intressen med betydligt skarpare kvalitetskrav, till exempel med bemanning inom äldreomsorgen, med bättre upphandlingsordning och bättre uppföljning.

Kooperativ en möjlighet

Stefan Löfven säger att det inte ska vara fritt fram för vem som helst att starta privat vårdföretag, utan att det ska beslutas lokalt i kommunerna. Och när det gäller kooperativ måste man fatta särskilda beslut när det gäller vinstuttag.

-Och vi i partiledningen säger inte att det är fritt fram att dela ut vinster på det sätt som har hänt inom vårdföretaget Carema. Det är fel och det ska stoppas, säger han.

Löfven säger också att han vill se förändringar i offentlighetsprincipen så att även de privata företagen tvingas visa upp hur de organiserar vården och använder skattebetalarnas pengar.

Claes Elfsberg: Men ni är inte emot vinstutdelning?

-Det som händer i Carema och det som har hänt när man har sålt ut Serafen i Stockholm till reapris för att skapa gigantiska priser är inte okej. Svenska skattepengar ska användas till det de är avsedda för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet