Foto: TT

Dödliga våldet ökade i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Under 2015 konstaterades 112 fall av dödligt våld i Sverige, en ökning med 25 fall jämfört med 2014. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Enligt statistiken som publicerades i dag ökade också antalet offer i fall som innehöll flera fall av dödligt våld från 10 till 22, det vill säga mer än en fördubbling. Det betyder att halva ökningen förra året hänger ihop med en fördubbling av antalet fall där fler än en person dödades.

Under de senaste tio åren har antalet fall av dödligt våld varierat mellan 68 och 112 årligen. Sedan 1990-talet, då mätningarna från Brå inleddes, har trenden varit nedåtgående vad gäller det dödliga våldet.

Dödsskjutningar i storstäderna

Störst ökning i väst

Statistiken från Brå visar också att 71 procent av det dödliga våldet anmäldes i någon av storstadsregionerna Stockholm, Väst och Syd – ett mönster som sett likadant ut sedan 2010.

Mest ökade det dödliga våldet i Region Väst, där antalet fall mer än fördubblades, från 14 fall år 2014 till 34 fall år 2015.

Mera skjutvapen

I 29 procent av fallen under 2015 användes skjutvapen. Under 2014 var siffran 32 procent.

Allmänt sett har användandet av skjutvapen dock ökat. Fram till mitten av 2000-talet användes skjutvapen i omkring 20 procent av fallen med dödligt våld. Under senste femårsperioden har andelen varit i genomsnitt 28 procent, skriver Brå.

I fjol var offret för dödligt våld i 26 procent av fallen en kvinna och i 74 procent av fallen en man. Fördelningen mellan kvinnor och män har, enligt statistiken från Brå, sett likartad ut sedan 1990-talet.

Dödligt våld

”Med dödligt våld avses fullbordade mord, dråp, barnadråp och misshandel med dödlig utgång. Fall som av rättsväsendet bedömts som nödvärn undantas.

Med konstaterade fall avses anmälda brott om dödligt våld där man kunnat konstatera att det med stor sannolikhet är dödligt våld som är dödsorsaken. Med fall avses unika individer som fallit offer för dödligt våld. I statistiken ingår endast fall där gärningen har begåtts i Sverige och har anmälts till polisen eller annan brottsutredande myndighet.”

(text från Brottsförebyggande rådet)

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningar i storstäderna

Mer i ämnet