Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tiden efter valdagen kan bli minst lika dramatisk som valrörelsen, säger SVT:s Mats Knutson. Foto: TT

Analys: ”Dramatiken lär fortsätta efter valdagen”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Opinionsundersökningarna duggar allt tätare och en sak tycks vara säker: Det är en helt öppen fråga vem som vinner valet den 11 september. Men dramatiken lär fortsätta även efter valdagen. Inre spänningar i regeringsalternativen kommer att göra en regeringsbildning komplicerad.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Regeringsalternativen har klarnat efter C-ledaren Annie Lööfs besked att hon är beredd att sätta sig i en S-ledd regering. På ena sidan syns nu en tydlig konstellation partier som vill ha S-ledaren Magdalena Andersson som statsminister, på den andra sidan en konstellation som vill ha M-ledaren Ulf Kristersson.

Just nu indikerar opinionsundersökningar att det är mycket jämnt mellan dessa regeringsalternativ, som i dagsläget framstår som de mest realistiska.

Val 2022

Samtidigt rymmer båda dessa regeringsunderlag betydande inre spänningar. När det gäller Magdalena Anderssons konstellation är motsättningarna störst mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet. Annie Lööf säger exempelvis nej till att Vänsterpartiet sitter med i en regering. Politiskt står C och V långt ifrån varandra, men Magdalena Andersson lär behöva stöd av båda för att kunna bli statsminister efter valet.

”Nato-frågan kan ställa till problem”

Sakpolitiskt finns betydande skillnader mellan partierna i Magdalena Anderssons regeringsunderlag. Det handlar om exempelvis skattepolitiken, arbetsmarknadspolitiken och synen på privata utförare inom välfärden.

Ett konkret förslag är den så kallade beredskapsskatten, som Socialdemokraterna föreslagit. Här säger Centerpartiet blankt nej. En annan fråga är S-förslaget att stoppa vinstutdelning i friskolor. Detta drivs också av Vänsterpartiet. Även här säger Centerpartiet nej. Också Nato-frågan kan ställa till problem för Andersson. Vänsterpartiet är starka motståndare till ett Nato-medlemskap och det väckte stor uppmärksamhet när V-riksdagsledamöter viftade med PKK-flaggor under Almedalsveckan.

Interna spänningar

Men också M-ledaren Ulf Kristerssons regeringsalternativ rymmer interna spänningar. Moderaternas och Kristdemokraternas konservativa inslag har underlättat närmandet till Sverigedemokraterna. Liberalerna däremot är ett utpräglat liberalt parti, och tidigare har partiet ofta gått till hårt angrepp på SD. Att ena L och SD under samma paraply kan alltså bli svårt för Kristersson. Även om Liberalernas nuvarande partiledning är öppen för ett samarbete med SD säger partiet fortsatt nej till att SD tar plats i en regering. SD-frågan har länge splittrat Liberalerna. Inom delar av partiet finns ett starkt motstånd mot samarbete med SD.

Sakpolitiskt finns också flera frågor som splittrar partierna i Kristerssons regeringsunderlag. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill skära ner kraftigt i biståndet, något som både Liberalerna och Kristdemokraterna säger nej till. Moderaterna vill också sänka A-kassan och skärpa reglerna i sjukförsäkringen, vilket Sverigedemokraterna avvisar.

Frågorna är viktiga eftersom det är dessa utpekade besparingar som Moderaterna vill använda för att finansiera reformer med vid en valseger.

”Komplicerad historia”

Moderaterna driver också frågor om anonyma vittnen och visitationszoner, något Liberalernas landsmöte har sagt nej till.

När det gäller migrations- och integrationspolitiken finns också betydande skillnader mellan framför allt SD och L, men också SD och KD, exempelvis i synen på familjeåterförening.

Så oavsett vilket regeringsunderlag som vinner majoritet i valet om drygt tre veckor, lär det bli en komplicerad historia att förhandla fram en gemensam regeringspolitik.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2022

Mer i ämnet