Foto: TT/SVT

Stor variation i titlar bland valkandidaterna

Publicerad

En ”eldsjäl”, en ”Al-specialist” och två ”allkonstnärer”. Och så ”Luddes husse”. Det råder stor variation av hur kandidater presenterar sig på valsedlarna.

De vanligaste titlarna på valsedlarna inför årets val är pensionär, företagare och lärare. Men det finns också de som angett mer ovanliga yrken eller benämningar.

Vad sägs om ”dräng” till exempel? Bland de totalt 53 000 namnen finns det fyra drängar, men inga pigor. Det finns nio hemmafruar, fem mammor och fem pappor – dessutom finns ”Luddes husse”. 

Valkompassen 2018

Tio personer beskriver sig själva som fiskare och en person som jägare.

Poliser och militärer

En före detta amerikansk militärpolis, att jämföras med de 184 svenska poliser och 17 militärer som också är kandidater.

Det finns två ”allkonstnärer” och inte mindre än sju ”diversearbetare”, men bara tre personer anger arbetslös som titel.

Bland de mer ovanliga märks en ”datascientist”, en badvakt, en eldsjäl, en AI-expert, en berättare och inte mindre än tre klövvårdare.  En båtvarvsägare i Fjällbacka, en träsnidare i Borås – och två pizza bagare, en i Bollnäs, och en i Nynäshamn.

Sju sömmerskor och två skomakare kan hittas bland titlarna på valsedlarna, medan den modernare titeln designer dyker upp hos inte mindre än 33 personer – de flesta är dock webbdesigner.

Operasångare

Tre operasångerskor, en vis-sångerska och fyra sångerskor – tre sångare, varav en klassisk och en i kör. Och en dirigent. Vi hittar åtta artister, 23 skådespelare och 68 författare, varav en Göteborgsförfattare och dessutom en 80 år gammal berättare. 93 musiker och en dragspelare, två fiolbyggare, en fiollärare och en pianopedagog.

Titlar på engelska

Det finns gott om engelska titlar bland valsedlarna, den vanligaste är account manager – 43 personer uppger den titeln – bland de mer ovanliga märks en creative tech-wiz, en community manager och en oneline expert. Det sista misstänker vi dock vara ett stavfel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valkompassen 2018

Mer i ämnet