En av anledningarna till de dyrare biljettpriserna anges vara ökade kostnader för bland annat drivmedel. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Dyrare kollektivtrafik på många håll i landet

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att bli dyrare att resa med kollektivtrafik i elva av landets 21 regioner nästa år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Regionerna hänvisar till omvärldsläget med ökade kostnader för bland annat drivmedel som anledning till höjningarna, men även till tidigare beslut om en årlig prisjustering.

Enligt radion ligger höjningen i landet på någonstans runt fem procent och tar som exempel att ett månadskort för vuxna överlag blir mellan 30 och 100 kronor dyrare. På vissa platser kommer höjningen inte att påverka biljettpriset för vissa grupper av resenärer.

– Ungdomar tenderar att vara mer priskänsliga än pensionärer. De som reser med enkelbiljetter är mer priskänsliga än de som har månadskort. Priskänsligheten är också större utanför rusningstid, säger John Hultén, föreståndare vid K2, Sveriges nationella centrum för kollektivtrafik, till Ekot.

Enligt honom finns en modell som visar att en prisökning med tio procent, generellt leder till ett minskat resande med fyra procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.